Tuesday, January 12, 2010

Tahukah Korang?

Takde apa yang menarik nak coret...so aku nak merapu sikit.

Kalau tekak tetiba muak dengan lauk pauk ayam,daging,ikan segala, masakan bersantan, western food, asam pedas, ikan patin tempoyak, kari testicles, cekodok pisang kiut miut. You name it la...loya je tekak.Tapi rasa lapar yang amat...apa lauk paling sesuai?

Kalau orang masuk hospital tak lalu makan jugak...apa lauk paling sesuai nak bangkitkan selera makan orang sakit tu? Kalau nak pi oversea tempat yang makanan halal susah nak dapat apa bekalan lauk paling sesuai? Itu pun kalau lepas kat Kastam la.

Untuk aku...sambal ikan bilis la untuk situasi situasi macam yang sewaktu dengan di atas.
Tapi masalahnya kat mana nak dapat sambal ikan bilis yang sedap sampai nko dok ulang ulang ulang makan ...tahu tahu sambal pun habis. Perut dah kenyang pun dok pulun lagi makan makan. Tak puas puas makan. Susah nak dapat sambal ikan bilis yang meletops sesuai dengan tekak kita kan. Kat mana nak dapat sambal ikan bilis ni? Tahukah korang?

Aku rasa aku tahu kat mana nak dapat sambal ikan bilis yang power meletops gedebusss. Ikan bilisnya di goreng rangup dan sambalnya kering, pedas, pekat...cukup la serba serbinya,

Kat mana lagi...kat Keramat la...Chef Fid masak. Meletops. Aku tak puji depan depan...nanti floating. lariksss. Geng ronggeng kalau nak rasa...roger roger sendiri kat chef. Aku tak masuk campur. Takat belikan ikan bilis dengan cili kering...aku boleh volunteer.

Yang Abah Nuar makan hari tu sambal orang malas namanya. Itu pun layan dengan 4 keping roti dengan nasi di layan sekali harung. Bayangkan kalau Abah Nuar mengadap sambal ikan bilis yang ni pulak. Sebuku roti...macam kilat lesap. Kalau makan dengan nasi panas pun sedap. Ada brani??

Ayah Zam boleh makan ke ikan bilis? Tettttttt...jangan "pecah record" kataya. Tak leh elaborate lebih lebih...nanti terpecah record.

Kalau masak lauk lain lain chef boleh je guna cili boh segera tapi sambal ikan bilis kering ni...chef fid kata kena guna cili kering blend sendiri.

Jangan nak ngade mintak resepi...esp adik kita kat Kuching tu...haus. Sampai la ni bibik kak long dok tunggu puding caramelnya...APAKAH?


Siapa yang ngidam tetiba nak makan sambal ikan bilis ni? EJ ye..bukan aku. Layannn.

Jom makannnnn.

6 comments:

Liz Duan said...

akak mmg tak erti masak masak yg kena goreng ikan bilis...tak jadi ranggup punya..pls bagi tips how to make the ikan bilis ranggup.

Ejin said...

wah, ada Chef Fid kat Keramat yea ...ingatkan dia tu Teacher Fid ajer ...

p/s aku buat2 tak baca sentence yang ada sebut nama aku tu!

fendifid said...

Kak long kak long...Ikan bilis kalau goreng tak garing...maknanya ikan bilis nko beli tu entah grade D ke E ke.
Beli la bilis yang kuning dah siap kupas tu. Mahal sikit tapi sedap. Aku panggil bilis langkawi sebab dulu pi langkawi banyak nampak bilis macam tu. Berkilo2 aku tgk orang beli. Sizenya sedang sedang.

Pastu kalau nak sambal yang bilis dia garing...masak cilinya sampai dah kering betul betul baru kecilkan api dan masukkan bilis goreng. Kalau cili tu berkuah banyak air. Bilis grade A++ pun jadi tak garing. Itu sambal nasi lemak namanya.

Ejin said...

tu dia ....explaination bilis Langkawi ...

Liz Duan said...

aku mmg beli yg kupas..sejenis yg halus-(yg ni tak kupas) sejenis yg kasar-(yg ni kupas)...stok mmg 2 jenis...harga tu aku pun tak tahu pulak ade grade kah..kah..kah...

puas dah aku ikut petua tapi tak jadi jugak some kata jgn cuci ke atau kena cuci pun dah konpius...

fendifid said...

nanti duan mai kl...suruh dia beli ikan bilis sekali...selain majalah glam. kalau jenis bagus ni...basuh pun lepas goreng..tetap garing jugak.