Ambal nie ikut musim....and it is my family's firm favourite ..kami kan mostly allergic to prawns, lobsters and/or crabs ...but ambal ok pulak ....it is a bit pricy...dalam RM16-21 sekilo depending on musim. I often found org jual ambal by the roadside on my way back from work, especially near the roundabout towards Muara Tuang/Batu 7 ....but have to hurry parking keta once i saw pakcik tu sebab pakcik nie selalu bawak 2-3 tong kecik je ...aku plak kekadang beli sampai 2kg ..hehehe...org lain pun ramai yang beli, sampai berebut pun ada ...kalau my whole falimy ada, satu kilo sah2 tak cukup....
Anyway, kalau ada ambal, my dad will be the one who cook it for us...menu wajib is ambal kari ...let me share with our readers how to cook this delicious seafood:
- tumis bawang merah, garlic, halia, serai, hirisan cili merah
- add curry paste (alah, serbuk kari dicampur ngan air sket)
- add ambal - yang dah dibersihkan
- kalau nak kari kering, takyah boh air, kalau nak berkuah boh air sket ...please note air dia akan bertambah sendirinya ...so, jgn boh air byk sangat
- garam and perasa (if using). My dad normally add fish sauce at this point
jgn masak lama sangat ...kang kecut, jadi tak sedap ....
I sempat tangkap gambar yang ada dalam kuali aje...sebab, once dah di pinggan, kang lupa plak nak tangkap gambar ...hehehe macam tak biasa plak kan ...But for those yang tak pernah merasa ambal nie, datangle sarawak ....most seafood places would have it in the menu (kalau musim ambal) ...e.g. at that Permata Foodcourt, kalau musim ambal, you can see berlambak2 kadiorang display kat sana ....
8 comments:
kat sini orang panggil pepahat. aku makan kalau masakannya bagus...tak hanyir. Kekadang kalau basuh tak bersih kuat bau dia...aku jadi tukang tengok je.
pernah tengok tak pernah beli...duan ade jugak nak beli tapi tak erti nak masak ape...boleh try ni
pepahat? tak pernah ku dengar nama itu ...
ha ah.. atuk aku dulu rajin tangkap mende ni kat laut. Dia kata kat aku- org yg nk ader ati nk tangkap mende nie -kena jadik sgt2 peka to some buih2 on the permukaan pasir (or lumpur??? dun really remember!)Then- nk bagi senang amik- cucuk some serbuk kapur to the tmpt yg ada bubble keluar tuh! haa.. ko try ler sekali Ejin... manalah tau kot2 menjadik lak!! boley ler ko jadik tokey ambal kat simpang tuh! ahaks!!
ha ah.. atuk aku dulu rajin tangkap mende ni kat laut. Dia kata kat aku- org yg nk ader ati nk tangkap mende nie -kena jadik sgt2 peka to some buih2 on the permukaan pasir (or lumpur??? dun really remember!)Then- nk bagi senang amik- cucuk some serbuk kapur to the tmpt yg ada bubble keluar tuh! haa.. ko try ler sekali Ejin... manalah tau kot2 menjadik lak!! boley ler ko jadik tokey ambal kat simpang tuh! ahaks!!
hahahaha tempat aku tak dekat ngan laut sayang ....unless ambal nie tumbuh kat shopping complex, baru aku boleh jadi tokey ambal hahahaha
Byk ni di kuching...baru beli kt pasar bako td..google resepi jmpa yg ni..thanx for the recipe...hehehe
Byk ni di kuching...baru beli kt pasar bako td..google resepi jmpa yg ni..thanx for the recipe...hehehe
Post a Comment