Monday, October 25, 2010

Kimchi punya pasal

Aku snap photo ni dari paper hari ni. Mingguan Malaysia kalau tak silap aku. Aku teringat dulu Ejin ada kata dia suka bangat dengan KimChi ni. Kimchi ni di perbuat dari kobis panjang. La ni kat Korea tengah krisis sebab harga melambung from US4 dah jadi US14. Tak ingat harga tu untuk berapa banyak kuantitinya.Tapi kalau dah harga melambung macam tu, orang berpendapatan tinggi je la dapat makan kimchi ni.

Punya la mahal sampai restoran dah tak bagi free lagi kimchi ni. Dulu masa aku pi makan mi taiwan kat ampang point dapat free je sayur jeruk...adik beradik kimchi la tu.

Masalah kimchi ni lebih kurang sama la macam krisis gula kat negara kita. Stok kurang tapi permintaan tinggi. Malas aku nak ulas pasal ekonomi ni...terbayang bayang nanti betapa loyanya aku masa kat A level the first week time korang start belajar subject ekonomi...masing masing dok sebut makro la...micro la...muntah aku time tu...esp dengar orang berhujah subject ekonomi kat kedai makan bawah blok tu. Tak caya tanya Duan...kah kah kah.

Yang tergerak nak buat posting ni cuma nak pesan...sesapa rasa suka makan kimchi pi la beli kat supermarket buat stok...kot kot yang kat supermarket tu masih harga lama sebab stok lama.

Ini la bahana kalau kiter tak sayang bumi...macam macam bencana berlaku sampai tanaman sumer ranap. Pastu biler tak cukup bahan nak buat gula ke kimchi ke terus jadi masalah negara.
Apa apa pun aku sokong kata kata Reen...hidup biar sedap. Aku tambah...makan biar mantap. Layannn.

3 comments:

Ejin said...

hahahaha ...yes, aku mmg suka kimci and dalam fridge kat sini always ada stock kimchi :-)

btw, kat Korea ada berpuluh2 different types of kimchi ..tolonglah jgn mahal ...kang abis makanan ruji aku tu LOL

Liz Duan said...

apa kimchi ni sayur ke?

fendifid said...

yes...kimchi ni jeruk sayur made from kobis panjang. Diorang campur cili and bawang putih.