Wednesday, April 10, 2013

Pizza Party at Uni

Minggu nie sangat memenatkan ...semalam kelas till 7pm ...and then kan now dah officially autumn ...so, sunset pun earlier lah ...this week by the time aku balik opis kol 6.30 - 7.30 tu mmg dah gelap gelita ...I am lucky coz my flat dekat ajer ngan my opis ..5 mins walk ajer ...and it is actually within compound universiti ...so no worries there ...somehow, I feel safe walking round Wellington ..even to the extent yang aku jalan sorang balik rumah last Saturday night ...walking alone at 11pm from city centre to my flat (15 mins)...kalau kat Newcastle dulu aku takut2 gak kalau balik sorang2 time tu ...but somehow here, I feel safer ...ntah le ...but it is not something yang aku buat kerap ...so far dua bulan kat sini ada le 3-4 kali jer balik cam gitu ....itu pun sebab perkara yang tak dapat dielakkan ...e.g. bus servis dah takde ...or org yang sepatutnya antar balik tak dapat berbuat demikian ..etc etc ...tapi as a precaution time aku balik sorang like that, someone will always be on the phone talking to me while aku berjalan hehehe ....

balik tadi sempat bergambar kat Kelburn Parade hahaha ...nie baru kol 7 mlm tadi dah gelap

Anyway, walau sibuk macam mana pun aku, jemputan untuk party tetap datang jua hahahaha this week ada dua jemputan ...pizza party for postgrad yang dok uni hall (today event nya) and a party at a friend's place this saturday ...kalu ikutkan hati yang saturday tu lah yang best and fun ...coz ramai org aku kenal akan gi ...tapi disebab kan aku akan busy sangat next week maka aku kena prioritizekan aktiviti aku ...it is basically study vs joli hahahaha as simple as that ...bukan apa, my second SV dah balik sini dah ..the last few months he was in Oxford as visiting scholar ...so nak dijadikan cerita tadi terserempak ngan dia lagi (kali ke berapa tah) and he somehow mentioned nak jumpa aku next week...aku kena report to him my progress so far ...i have to do a number of things before the meeting, namely strengthening my framework and justify my choices of aims and objectives etc etc ...i need to show him apa peningkatan yang telah aku buat ....bukan apa, dia merupakan salah sorang yang datang "interview" aku personally kat mysia before aku apply ke sini dulu ...so, the onus is on me to prove that I have done more work than yang telah dibincangkan nearly 2 years ago ....kan dah pressure tu ..and on top of that next Weds aku ada midterm exam for Statistics ...so kena le revise  ...so plan aku was to go to office on saturday, untuk revise kat sana ...maybe 3-4 hours kot ....biler aku bagitau my opismate, dorang over excited ...sambil perli2 aku...OOO my, Gina is coming to study on a Saturday???? What has happen to her??? When will she shop or bake???Ooo no, she is not going to bake anything for us anymore .... Over statement Mike tadi ..si Ped pulak dok sengih2 ...tanya what about your party??? our party??? dont tell me our partying days are overrrrr .....hahaha sebab aku pernah bgtau dorang (dengan bongkak nya hahahaha) I dont work saturdays and sundays hahaha at least for the first 6 months hahaha nie baru masuk bulan ke-3 aku dah start masuk opis on satuday ....

Ashleigh, Shaista and I - Ash is our Residential Assistant ...student yang dok kat flat dekat2 kirorang and dia jadi perantara antara kami and accommodation opis ...so kalau emergency carik dia lah ...

so coz of that, aku gi pizza party tadi hahaha mula2 memang tak nak gi ...sebab aku malas lah gi generic party gitu ...tapi since saturday tu macam takde harapan pergi, so aku pergi yang nie hahaha flatmates aku semua plan nak gi (except Maryam - who is in Auckland for her data collection) kecuali aku ...tapi last2 aku gi jugak yang nie hahahaha ...bak kata fendi ..asal ada party ajer :-)

 the only gambar org2 yang ada hahaha ...segan lah ambik gambar ...ini pun pupei yang ambikkan

aku sampai kol 6.20 gitu ...sebab before that aku nak siapkan kerja aku dulu and just meet up ngan Shaista and Pupei kat sana ajer ....lagipun i was late coz was distracted We Chat ngan liz, fend and ita hahaha ...buat kerja gila ....sampai2 org memang ramai ..and terus dijemput makan ...aku plak mmg tak lunch, so memang tak malu2 menuju meja makanan hahaha ..pas setel makan 3 slices (tamak nyerrrr) baru aku gi bersosial ...sembang2 ngan orang yang aku kenal ...ada lah 3-4 org yang aku kenal kat situ ...so boleh sembang2 kosong ....and gi makan lagi satu slice ...posing2 and balik ...kami balik dalam 7.15 gitu ....so sejam jer lah aku kat sana ...it was, to be honest, sangat boring hahahaha aku mainly datang untuk makan ajer..and sembang pun pelik coz you dont know people ...and i felt orang lain pun mcm tu hahahaha lagipun kami semua kan kena bayar $100 for uni activiti fees ..so nie kira our $$ jugak le hehehehe ....

Pupei and I ...nie masa dah nak balik ...

antara kotak pizza yang dah kosong masa aku nak balik tadi hahaha ..ada banyak lagi kat dalam coz party tu was supposed to be from 6-8pm

On the way balik tu kami bertiga dok stop sana sini posing hahaha ...over kan ...alang2 dah keluar bersama ....bukan selalu aku kuar ngan dorang kata Shaista ...hehehe memang betul pun, aku jarang sangat kuar ngan dorang berdua ...aku selalu kuar sendiri2 or kuar ngan Maryam hahaha ...so statement tu macam nak perli aku hahahah akak tak kisah coz it is true!!! lagipun dorang kata I had life outside my flat hehehe ...dorang jarang keluar ...they are not close ngan opismate pun ...cuma dorang2 ajer ...yang aku pulak kan weekend jarang melekat di rumah ..selalu kuar ngan budak2 from my school or kuar ngan kekawan Maryam ...bukan berlagak, tapi that is how aku luaskan my circle of friends ...


aku direct from opis ...so beg masih full of books etc hehehe ...

so that is my party for this week ...sebab weekend akan study ...next week tak tau pulak, ada ke idk jemputan untuk berjoli hehehe memandangkan kawan joli aku dah nak gi field work ...or maybe sepeninggalan dia nanti aku akan jadi seorang pelajar yang study ajer kerja nyer ...mungkin kah???? hahaha we'll have to wait and see ....bak kata my mentor, study itu keutamaan ...tapi you must have your fun as well ...it will balance out the responsibility of studying and the freedom of enjoying oneself ....my dad pun sama..boleh ajer dia kata .. you should enjoy yourself ..5 tahun kerja kat sini dulu, all you ever do is work work and more work ....have fun over there, but not at the expense of your study hehehe so, am following both their advices ...

6 comments:

fendifid said...

Meriah la sangat party tu kah kab kah, mcm lepak makan aje sebenornya. Sunyi aje nampak gambar nko tu mcm xde orang lalu lalang. Nko betul ke x g yg saturday tu? Cam x caya aje, lol

Liz Duan said...

fun aje kan...party mingle mingle..jangan gesel gesel sudah ha..ha..ha..
Aku habuk party pun tak de...party tupperware pun elek ha..ha..ha....

Enjoy lah...baca buku buku ko yg stress mabuk hanyarrrrrr...aku baca buku tanda tanda kiamat aje...and buku politik...aku kaut kat library bapak aku...

Ejin said...

Fend - party tu lah yang paling boring penah aku attend kat sini hahahaha ...nd yeah, tempat tu nampak takde orang lalu lalang coz kami takde lah ambik gambar masa org ada hahaha

Ejin said...

liz - i am having so much fun here ...but today reality comes calling ..dapat hidayah untuk masuk gear 4 ..takleh nak ronda2 merempit kat kampung jer hahaha ...aku kena limit kan my social life huhuhu and be more focus on my study ...

Mama Haraz said...

Hi,

I'm about to continue my PhD at Victoria as well,hopefully in July 2013. I'm from KL, I have many many questions and have no contacts in Welly, Do you think you can help me with some questions? :)

Thank you!

Syarifah
zahrah.alattas@gmail.com

Ejin said...

Hi,

I am very new here myself (this is my third month here) - and still finding my ways round Welly and so on. But I will try to answer-if I can. On top of that, I will email you the address of committee members of Wellington Malaysian PG Association. They are lovely, helpful people and am sure can answer your questions better than me ..I will email you the details soon.