Wednesday, May 27, 2009

ARTrageously Ramsey Ong Gallery, Kuching

Aku kan sibuk sesangat sebelum ie sampai banyak sangat posting aku tak buat. Tapi hari ni officially cuti sampai 2 Jun ...semalam masa belek2 gambar i came across a few photos that i took kat Ramsey Ong Gallery kat Kuching waterfront tu ...kan early may aku ada kursus kat Harbour View, and masa lunch tu aku ngan Haslina pun sempat le merewang ke kedai2 depan Waterfront. Kitorang masuk ke Gallery nie sebab aku nak tengok ada satu lukisan yang my dad berkenan sangat ..malangnya dah takde dah kat sini. Dah kena jual le tu ....





The Gallery itself is very cozy ...staff dia friendly! Aku enjoy browsing kat sini...masa kami sampai tu, this one lady was painting ...and behind her was an incomplete lukisan on kucing (picture below) ...on silk medium lah ...very cantik kan! Dia kata the painting was commissioned by one of the musuem in Sarawak - harganya ribuan ringgit ....



But masa browsing tu, aku berkenan 2-3 lukisan jugak...untuk tambah my painting collection hehehe baru dua je kat rumah kah kah kah ....i love this one! It is charcoal-based painting, done by a Burmese painting.... kalau ada rezeki lebih, I WILL get this painting ...itupun kalau by that time ia nya masih belum dijual ....



I would suggest art lovers to visit this place - banyak painting2 menarik on a variety of mediums ...mostly painting2 contemporary, kebanyakkannya by local artistes. and ada jugak other things apart from painting like books, postcards, clothes and other collectable items.

Monday, May 25, 2009

Hafal Jalan

Yesterday I sent Fid for training at Sri Hartamas. First time use Duke Highway. On the way back konon fid wanted to learn pasal this new highway. Non adoo...she happily slept while I was driving. Tahu tahu je dah sampai umah. So today she herself volunteer to drive. Senang nak hafal jalan.
Kalau drive muka serius sesadoo.
Sampai kat jalan lurus baru boleh senyum.

Senyum terpaksa. Cam gambra pun ada gak.


Yang ni entah berapa attempt

Serius balik. Next time drive sendiri hati hati ok. Jalan masuk salah simpang. Tak dapek nak tolong.

Cikgu Fid baru habis training. Boleh lagi senyum senyum. Beg hijau tu yang tak tahan nak tengok. Siap kidnap kotak london aku untuk buat presentation masa training. Padahal masa ni yang dalam kereta sume dok nyanyi lapar lapar.

Saturday, May 23, 2009

Sri Hartamas

Today, Fid ada training kat Sri Hartamas. Lepas fetch her at 6pm. We went for early dinner at SOULed OUT. I went there once for lunch tahun lepas. My client/user belanja makan. I had cabonara masa tu. Ok la..not bad.
Masa baru sampai. The restaurant pun baru je buka masa tu.


Logo

Initially I wanted to order beef noodle or Chicken apa ntah yang ada sosej and cheese dalam isi ayam tu. Lebih kurang macam yang kat secret recipe tu.Tapi Ej ngada nak spegetti and lasagne. Dia nak rasa dua dua so dia pujuk mommy dia share lasagne dengan dia. Fid pulak nak try the cheese nachos. Takut membazir aku tak jadi order beef noodle dengan chicken apa ntah tu. Esok lah aku order yang tu pulak.

Nachos & cheese

Fid and her Earl Grey tea. Sangat wangi tea itu.

EJ and speggeti twist

Lasagne

Lasagne close up








OK lah...the food. Sedap dan boleh di terima tekak. Ni buktinya. Semua licin. Konon nak order dessert pulak. They have banana split, ice cream cake (both using haegan dazz-tak ingat spelling), choc mouse dan beberapa lagi. Tapi sume dah pakat kenyang tak larat nak makan lagi. Terus cancel.
Yang ni kat balcony. Ej konon nak look see look see and ambik photo tapi ada brader kat situ offer untuk ambik gambar dia. Terkejang terus. Lepas dah kenyang terus ke Ikea sebab Fid nak beli barang untuk school. Boleh repeat lagi tempat ni. Banyak menu yang tak try lagi. Masa nak balik tu kat area bawah penuh dengan foreigners.

All the way from London

Lepas tengok TV, before i go up to the room aku jenguk keluar balik langsir. Normal routine nak tengok-tengok luar kejap seblum tidur. Suddenly I spot something was hanging on the gate. Berbungkus dengan plastik. I quickly guess my neighbour letak something from surau ke or jiran lain nak bagi kad kahwin ke. So aku pun keluarlah nak ambik.

Bila aku ambik plastik tu...it was actually bubble plastic. Dok di bungkus macam sampah. Aku terus nak naik angin ingatkan ada budak nakal saje gantung plastik sampah kat gate aku. Aku pun main sentap je plastik tu. Tengok tengok ada kotak. Pastu aku perasan kotak tu ada flag UK. Terus tak jadi marah tapi jadi ghairah...kah kah kah.

Terus kelam-kabut buka. Rupa-rupanya souviner all the way from LONDON. YES...LONDON mari. Aku dok ingat kalau ada souviner from London pun akan dapat nanti from Ejin bila dia ke London buat research. Tapi itu tinggal anganan sajakan ejin kan. At least sampai economy pulihkan. Sedih...uhuk-uhuk. Pastu plan nak ronggeng ke London pun terus tinggal sebagai impian yang tak kesampaiankan kan kan kan. sedih lagi...uhuk-uhuk.

Jadinya souviner ni sangat mahal harganya untuk menutup kesedihan for time being. So adik-beradikku dan kawan-kawan sekalian....SILA LA JELES. kah kah kah.






Ada member aku last month went to London and he met Mozaque. Classmate Kak long kan. Souviner ni from both of them la. Aku tak sanggup nak tengok facebook diorang. Makan hati je tengok gambar diorang beronggeng kat Europe. oklah...boleh tidur dengan lena malam ni.

Thursday, May 21, 2009

bangunan besar gedabak!

korang teka apakah bangunan ini ....salah satu bangunan yang tersergam megah kat uni aku ....




Looks like foyer shopping kompleks sket2 ...tapi sebenarnya ini adalah ....


Yup, our library! giler gedabak besau nya ...tapi aku selalu pi Tingkat satu je pun! Yang lain2 tu jarang yang amat aku pi ...sebab takde sangat kaitan ngan aku....aku la nie dah rajin pi library compared to masa kiter buat A levels dulu. Dulu2 tu aku ngan Liz le selalunya masuk library kat Seksyen 17 tu after balik lunch ...bukan apa...sebab panas kat luar and library ada aircond! kah kah kah ...sampai Newcastle baru aku menghargai betapa pentingnyer library ...ceewaaaahhhhhh hehehehehe ...



Ari tu aku pi cari buku sebab nak buat preparation untuk the coming semester (due to start in July)...aku akan ajar subjek yang baru - jadi kena le banyak membaca ....




Tuesday, May 19, 2009

Fazura of the 90ies

videojenuhnya nak menunggu loading video ni. mengenangkan kengkawan nak tengok aku usahakan jugak. korang boleh tengok cara cama kak long naik basikal. Brutal tu. pastu biler dia menjeling...lariiiiiiiiiiiiiiiii
video
video

Transformasi ulangan

Weekend hari tu dah buat transformasi tapi sayang sekali banyak sangat food sampai ramai yang tak merasa lempeng kelapa. Atas permintaan ramai, fendifid repeat semula transformasi lempeng ni untuk di siarkan kat blog ni. Geng ronggeng kata tak dapat rasa dapat tengok pun jadi la katanya. Maka gigihlah fid mentrasformasikan benda benda ni.


Hasilnya biler aku sampai umah semerbak harum bau sambal tumis. Di tambah pula dengan harum lemak lempeng kelapa tu. Apa lagi. Balun la sesedap rasa. Satanemmmmm.

Monday, May 18, 2009

Steamboat dinner @Tupai Tupai Restoren vs Seoul Garden Restoren


Dua saturday yang lepas, aku and my family had dinner kat Tupai Tupai Restaurant (dekat2 area MAA building in KL). Masa ke KL ari tu aku tanya Fend kat mana steamboat sedap, and he suggested this place.


The ambience is cozy...style ala-ala Melayu setting lah ...and the signature dish here is its coconut-juice based untuk sup steamboat. Kitrong decided to try it. It's great, i love it! ...Ala2 tomyam but it has a touch of sweetness in it that you boleh rasa ...banyak choices for the steamboat (according to several blog review on tupai2, pilihan samapi 70 jenis makanan) tapi mostly meatballs, prawn ball etc dalam pelbagai bentuk...masa aku pi tu ada le ambal (fendu kata org sana panggil pepahat), udang, ayam, sotong etc ...as well as pelbagai mee and sayur ....ketam takde, beef takde, mussels takde masa aku pi tu ....dari situ aku dah tolak point!

My verdict: This place is ok lah jugak ...but aku still prefer Seoul Garden Restaurant. Choices tak banyak but yang ada kat Seoul Garden masa aku pi tu sume barang2 yang mahal like scallop, ketam, salmon, mussels, lamb, beef ..aku kan taste mat salleh kah kah kah ....fishballs segala bagai nie aku kureng sket! Plus kat Seoul Garden tu ada steamboat and grill sekali ...more choices maaaa ....and the price is exactly the same RM 28 per person (kat Tupai Tupai, prices tu tak include air, and kat Seoul Garden dia include air sekali - choices air kureng leh...ada sirap and coffee je).

And kami ada gak tapau yang ala carte dishes from Tupai Tupai...sedap dia punya pineapple fried rice and sweet sour chicken!

And dari segi dessert plak ....Tupai Tupai cuma offer mini pau (lembut, inti red bean and sedap!), fruits and ice-cream. Kat Seoul Garden, pelbagai puddings, cakes, fruits and you can also make your own ice kacang! Also ada appetisers like salad jugak ....

Tapi dari segi setting and ambiance, Tupai Tupai is the best! Tupai Tupai ada ample parking for the customer tapi Seoul Garden takde private parking like this ....just basement parking and/or street parking.

I love both ...so tengok keadaan le, kalau aku nak dinner in style aku ke Tupai Tupai, but kalau nak melantak, aku akan ke Seoul Garden ...hehehehe ....

Sunday, May 17, 2009

Pasu Sarawak

Semalam after baiki kereta (see my posting kat blog rainbow), aku and my dad pi tempat jual tanah/pasu/bunga kat Bt 5 Jalan Kuching -Serian. Bukan apa, bunga2 kat rumah aku dah lama tak terjaga. Ingat nak do a bit of gardening .... (tapi aku end up tak buat pun!)

Tempat nie is one of my favourite. Aku lupa nama this pottery place! Dia punya owner pun quite ok. Selalunya aku pi sini utk beli tanah (bukan yang sebidang tu - just untuk tanam bunga dan segala bagai) dan pasu bunga utk tanaman. Tapi tempat nie ada gak jual pottery yang utk hiasan dalaman - like lampu, pasu hiasan, ashtray etc ...kire banyak gak tourist mai tempat nie ...one advantage is that tempat nie strategically located, and ada ample parking space...plus layanan baik from the staffs and owners. Gambar bawah nie is the area utk tanah, baja, bunga and pasu biasa dia ...prices ranging from rm2 - rm50 bagi yang glazed, but yang special sket (yang bukan glazed, and pelbagai designed) can reached up to RM70-80 depending on sizes.


Here are some of the items on sale there ...aku tangkap gambar sembunyi2 coz malu ...org ramai sangat semalam!





Yang aku beli, 2 pasu nie aje .... satu bulat and satu shaped like a boat ...