Friday, October 30, 2009

Nur Kasih

First of all sape tak tahu Nur kasih kat Msia ni mmg ditutupi tempurung...this tv soap hits msia like a storm and currently the highest rating tv programme....my first time watching the drama was during Ramadhan in Pekan,... everyone rushed in front of the tele one friday nite so i was like go-with-the-flow and watched along with the rest...i didnt really pay attention ----all that i realised was the nice cinematography at the beginning..that's about all.....and a resemblance to Ayat Ayat Cinta...the tudung, and those look like religious kind of people....well u know what i mean...the jubah and all....

I dont know when this drama actually started....to be frank i hardly watched tv3...as people start to talk about it over meals...and i alone have 3 different persons reciting the storyline to me as a persuasion for me to watch the drama....yes...the first one was a friend quite some time ago...then bibik dgn penuh perasaan - i let her finished her story due to the enthusiasm in her voice---sian pulak ...and today another friend whom i stopped at the very first sentence---tak sanggup nak dengar lagi--.thus, tonite, just now.... i watched for the second time.



My verdict...goshhh...i dont know but i feel the story is "heavy".....and baik baik sangat sampai meremang bulu roma...sikit sikit salam....lepas salam salam lagi...lepas tu salam lagi.....byk sgt salam menyalam ni....lemas akak!....

know what .......so happened, i have a friend who is not in a good term with the husband not the normal tergigit lidah incident ..more than that ...they are actually breaking up but they still salam every morning before rush to work.....i did ask her what's the purpose...she told me it is just a routine.....

So next time korang nak bersalam ---you seal it with a kiss.....letak hati dan perasaan dan kasih sayang ok...salam tu istimewa...jgn lepas salam, salam lagi gerak dua tapak jumpe semula salam lagi tapi kosong ajer.....and make sure salam with a grib jgn loose ajer...i always scold the boys on this.



Ok back to Nur Kasih....akak rimas jugak cite cite poligamy ni ....the wives dah baik ...the hubby pulak sayang situ lebih sayang sini kurang...pas tu yg sorang kahwin org kaya ..nak maid pun jadi issue...what the heck???? zaman zaman sekarang ni...kalau ade duit nape nak susah kan diri....semua benda jadi HEAVY>>>CHILL OUT LAH>>conclusion nya ..to compare with other JUNKS that the TV stations are feeding the society...NURKASIH is a different kind of santapan minda and pandangan mata....dari dok bertumbuk elok lah bersalam......and tudung pun lawa lawa tak perasan pulak sape sponsor kan? boleh gi cari.....



P/S: Missing someone....nak salam pun tak boleh...wahhhh...ahhhwahhhh

I'm backkkkkk

aloooooo ...i"m backkkkk hehehehe baru seminggu lebih aje aku tak email or update/komen kat blog, dah ramai yang rindu kat aku ..hehehe sorilah very the busy the last two weeks ...dengan demamnye, dengan kena attend kursus, anak buah demam, then reports berlambak kena siapkan, and ada research presentation to client, marking assignments students lagi ...mana le aku ada masa utk relak2 ...nak pengsan ada lah ...

today baru free sket - tadi presentation - report findings and report dah diapprove, so malam nie boleh relax jap...nie nak citer, last week aku pi makan laksa sarawak ...sedappppp ...aku rasa kak long sure tak pernah rasa lagi laksa nie, so here's what it looks like ....



we use bihun ok - bukan like the laksa penang tu ...and the kuah ada santan & rempah ...and the accessory nyer ada taugeh, telur, udang and ayam ....jgn tanya resipi coz aku tak pernah buat...mak aku aje yang buat - itupun kalau ada special request dari kitorang. Most of the time, kiter beli ajer tau ...lainlah kalau fenfid...depa buat sendiri ..aku cuma provide paste laksa ajer kat diorang hehehe but then again, ntah2 paste tu masih lagi elok dalam bungkusan kat rumah diorang ...al-maklum diorang nie selalu memasak kat kedai heheheheehehe

ok lah ..nanti buat posting lagi ...nie setakat utk hilangkan rindu korang selama 2 minggu nie (ada gaya diva tak?). Have a great weekend everybody ....

Thursday, October 29, 2009

Permata Hijrah

Ada member kat ofis cakap Permata Hijrah buat promosi kat Alamanda. Time lunch aku pun pi sana. Memang nak try gak camne rasanya pakai ubat mata Permata Hijrah ni or specifically called alkaline teraphy permata hijrah.

Set ubat mata ada beberapa jenis. Ada yang jenis titis dan ada yang jenis spray. All for diff purposes.


Mula mula dia spray, pastu dia titis lak yang lain.


Kasi urut sikit kawasan mata tu



Pastu pakai benda ni. Macam dari planet marikh la rupa masa pakai benda ni.


It is an eye masssager. Ada lah dalam 10 minute benda tu dok urut mata. Lepas buka mata after 10 minutes. Mata segar bugar. Tak ngantuk langsung hari ni. Kena amalkan beberapa minggu untuk melihat kesan.
Selain dari ubat mata, diorang ada set untuk Resdung. To find out more info, korang google la. Aku pun tak pasti.

Asam Pedas lagi daaa.

Tadi aku dengan member pi try pulak Asam Pedas Melaka kat Taman Dagang yang dekat dengan Wong Solo tu. Nama Kedainya...Commando Kiosk. Kedai ni pun memang specialitynya Asam Pedas. Ada di jual Yong Tau foo juga.

Aku ordered ikan kembung, member ordered pari. Sume habis licin sehingga menjilat jari.
Kedai ni hujung sekali. Ada 5 kedai sebaris. Ada yang jual tom yam, ada jual bubur, ada jual ayam dara.
Kalau yang kat sebelah Satay Station tu ada letak terung dan tomato. Yang ni bendi saje.

Gu for Assam pedas. Kata kak long. Ordered sorang satu. Pastu nampak lak meja sebelah ordered ayam goreng berempah. Rasa nyesal lak order sampai 2. Patut satu order ayam rempah tu. Nafsu nafsu.

Ulaman dan sambal belacan. Ada keropok papadom jugak.



Nasi came with kacang panjang goreng, timun and telur asin. Masa ni dah tak pandang keliling dah. Ngap ngap senyap sunyi je menghayati.



video

Layan video ni. Tak senget lagi dah aku kalau ambik video. Handphone tu tak boleh menegak ye masa ambik video. Itu bukan position yang betul. Kena melintang.

Now ada 1 more Asam Pedas Exotic kat Ampang Hilir untuk di try dan review. Nama kedai je dah marii. Memanggil manggil. Walaupun review tanpa gaji. Asal sedap...Aiman tak kisah. Layannnn.

Tuesday, October 27, 2009

Painting...part4


memang ketandusan idea...so another posting on my painting....in the spirit to keep the momentum going...nothing more he..he..he..



Bought during our early of the year vacation to Bandung....early this year but feels like ages dah...there were me and Duan and Ejin....angkat, pusing , negotiate with makcik tukang jual yg kept on telling us that the paintings are moderately priced as we are like sedara to her.....gitu kan!

That is all for tonite....good nite everbody!

P/S: I miss someone...oledi!!!!!!!!!!

Berpeluh di Pagi Ahad

Last Sunday was the Sports day utk Mamma&KidsClub@DEymC. Aku sebagai commitee member, pkl 7pagi dah berpeluh mengangkut segala doorgift, barang lain ke padang mbsa. Members are of our loyal patients with kids born in the hosp.

Spot Me!
(Yg in black dress tu, daughter to our Pakar Fertility, down syndrome child.. seronok gila dia ikut plus mengacau sessi ni..next to her drayush, gynae yg happening@teman merapu aku)
Mula2 saspen sbb hujan la pulak! Hujan jenis yg lambat nak berhenti. Tapi after 10mins, berhenti. Lega.. So, kitorang dgn pantasnye start the event. (Sebenarnye mmg aim nak bagi habis cepat sbb masing2 ada aktiviti, Sunday kan!)
Start dengan aerobik, semua join sekali. Masing2 peluh menitis2.. sah2 le tak fit, but we had fun all the way.


Food was PotLuck Style by us, tapi parents semua sporting, end up dgn makanan sepenuh2 meja, periuk pun ada! Yg paling best is special Guava Juice yg teramatlah sedapnye..

Acara bawak air dlm botol yg dilubang2kan.. ni Blue Team (ribbon kat tgn tu). Aku ketua bidan terjun Red Team.. sudah semestinya team aku menang.. Yeehaa!!

Spot Me again! psst.. clue: commitee members in baby blue t-shirt! Hahaha.. dah mcm quiz pulak! The Instructor (black striped pants) dibayar RM100 for 30mins session.. Lumayan tu..

First prize , ntah tak ingat event apa.. Yes! Musical Chair above 9yrs.. yg ni our Paeds, masa ni dia baru sampai, nak cover line sbb dtg lambat, terus pi bagi hadiah...

Game cari anak2 masing2.. lawaks!! HotMama in Pink tu menang..



Musical Chair category below 6yrs.. Punyalah nak cepat abis, kitorang dgn bangganye run both categories at the same time.. hahaha!!

Ni MedicalDirectorcumGynae - kitorang bagi dia Worst Dressed Award For the Day!! hahahaha.. Ntah apa fesyen aku pun confuse, biasanye okay aje.. kali ni dgn seluar tergantung, tuck in cam gitu plus added accessory ie 3-ply face mask.. hahaha.. dia selsema sbrnye..

Monday, October 26, 2009

Akhirnya....Hilang rasa haus

Akhirnya...dapat jugak aku post gambar EJ yang keluar kat NTV7 rancangan kid's world at NTV7 tu. Kan masa EJ jadi judge kat cake competition tu, yang selected dia pun producer NTV7.
Tak dapat tengok sendiri kat NTV7 tengok gambar ni pun jadi la.

Thank you to Mama Lin yang bersusah payah berminggu minggu mengupload gambar gambar ni ke facebooknya. Hilang hausss. he he he.

EJ & shafique

Gambar ni was taken sementara dok tunggu kereta di cuci. Berlatar belakangkan Avilion. Water chaletnya yang famous dan mahal katanya. Tapi awas...banyak malaun dok buat port untuk skodeng.

Ej memang suka melayan shafique ni. Yang shafique ni pulak ngekor je mana EJ pergi. Hilang je dari pandangan mata dia...dia cari. Bising dia dok panggil cari cari sampai panggil nama. Yang lawak tu dia panggil EJ - Esha.

video
video

Kopitiam 3

Tak puas puas lagi aku buat posting pasal Kopitiam. Sebab dah itu je tempat di tuju sehari dua ni. Nak buat camnekan. Layannn.

Saturdaynya aku balik Pd hantar mak dengan kakak aku. Sejak posting kopitiam hari tu lagi aku dah jangka Fid akan nyanyi mintak aku drive dia pi kopitiam ni. Masa on the way balik PD tu kami singgah la. Memang time minum petang pun. Masa nak balik dari PD pun Zamreen ada roger roger suruh kami singgah kopitiam ni tapi tak sempat. EJ pun dah tidur dan esoknya dia periksa. Tak leh nak lepak lelama. Lain kali kena buat trip dgn Nuarlin sekali. Meriah Kopitiam ni kena serbu nanti.

Sign board ni yang mahal. Kang orang tak tahu lak kopitiam mana satu yang terkini jadi favourite fid sekarang ni.
Kopi O special. Kali ni serdak dia kurang tapi rasa tetap power.

The reason Fid dok nyanyi nak mai sini. Ubi rebus dengan kelapa, Ubi goreng dengan bawang goreng dan lempeng kelapa makan dengan sambal yang satanem sesangat. Sehingga menjilat jari. My sister selalunya cerewet kalau makan sambal tumis sebab dia kureng sikit sambal yang komersial sebab manis manis katanya. Tapi sambal tumis di sini dia pun kata sedap. Layannn. Tak cukup lagi ada.


EJ dok kat meja lain dengan cousin dia. Pastu ngendeng kat meja kami cilok keuh teow sup aku.

My mom memang sejak dulu suka sangat makan ubi rebus. Masa zaman kanak kanak dia masa time perang Jepun dulu kan hari hari makan ubi rebus. Tapi kami tak bagi makan selalu la. Tak sesuai dgn keadaan kesihatannya sekarang. Ambik seketul kecik je buat rasa. Lain sume fid balun...lariiii.

Sikit je...buat rasa...katanya.
Lempeng pun licin.
Pinggan tu sume dah kosong dah.

Sedap ke Acik? Tak offer pun.

Mau nya tak sedap! This is the second cup. Konon konon dia pi basuh tangan sempat order satu lagi senyap senyap. Tahu tahu je kopi o mari satu lagi. Jugak yang special.
Masa kat PD. Petang pi basuh kereta. Masa tu Ej dok nyanyi mintak aku bawa dia pi jenjalan. Plan baik punya nak pi pekena mi mamak kat pasar PD lama tu. Tapi tutup pulak. Nak pi pekena cendol dengan rojak habis la pulak.
Terpaksa la pi Kopitiam Pak Lang.
Malas nak order chicken rice sebab nak minum petang je pun.


Aku memang plan asalnya nak singgah je kat kopitam ni nak tapau roti bakar ni 1 buku. Tapi kedai mi dah tutup belasah je la minum terus kat sini.

Shafique pun ada sekali. Ej dok sibuk melayan dia. Tak banyak kerenah.


Breakfast set. RM3.60. Kalau kat kl...mesti double harganya. Fid lak order roti kukus. Sambil minum dan makan dok sibuk mention kopi o special. ha ha ha ha. Kerap la kami ke Bangi lepas ni nampak gayanya. Layannn.

Sunday, October 25, 2009

Painting...part3


Rase teruja pulak....so akak marathon sikit ok...

This was bought last year...again we chose it together...this piece--- colour dia timbul meaning it is not like the normal flat canvas.....the strokes and colours are actually emerged. Love the motive ...flowers lagi and the colours....green with brown and a touch of orangy yellow...suka sangat....

This painting has a twin in Sarawak.....Ejin post yours jugak nanti ok...entah dah frame ke belum mek Ejin ni!

Painting....part2

Hi korang... i am so out of ideas lah sayang sayang semua but i really feel like writing. Been working very hard with tax packages...sampai berpinar mata...malassssssss akak. Next week another tax stuff jugak....penat lelah belajar UK Taxation ---ended up dealing with US GAAP--as if i remember what i've learnt in Uni kan???? Propa ajer...

Nak cite ape ni korang????? ahhh my art...this is the most recent -just being framed last week.....wait ! i only had one posting on our art at home kan??? yelah the very first piece that we have from Cardiff....and now we jump to the most recent collections...yes from Bali...we both fall in love at first sight...no not us lah....we were friends first before love.....i am referring to this piece of art . Dont you think it looks so EXOTIC.....it is an acrylic paint...I love the colour, the flower, the details......nice...and the frame as well...Duan chose the frame..match the paint perfectly.....Frame does play a role in enhancing the subject so dont rush yourself when choosing one....



During introductory phase ( except for that paint from Cardiff-we only ralised that it's look like acrylic)...we have quite a few posters...yes only posters from IKEA, below is one of the earliest and my old time favourites....ade consistencies kan? the colours, the subjects...kire tak byk lah perubahan cita rasa...hati dan perasaan.......maintain...apalah aku bebel kan??????

good nite everybody!

Saturday, October 24, 2009

Kopitiam 2

Aku tak pasti sejak bila bertambahnya bilangan Kopitiam kat KL ni especially jenis yang francais ni. Kadang kadang tu kat satu tempat sampai ada 2-3 kopitiam. Pilih je la yang mana berkenan di hati. Ni sume gambar lama masa ronggeng raya dengan Zamreen. Lepas pi tengok baby terus singgah kat Bangi Kopitiam.
Tengok Bun ni teringat pulak mamak roti kat Batu Feringgi Penang. Jom pi Penang jom.
Dulu pernah aku ke satu kopitiam tu nak order roti bakar camni tapi takde. Habis stok katanya. Aku rasa nak gelak giler je masa tu. What is kopitiam without having roti bakar? Macam kedai satey takde kuah satey la. Puyeng jap nak pikir. Tak pun macam rumah Kak Long takde daun kesum. Memang pening nak compute.

Alif order nasi putih dengan ayam masak merah.

Mi kari. Masa ni aku tak sentuh pun mi kari ni sebab dah puas makan mi kari masa raya.

EJ ordered cendol.




Kat Alamanda baru je buka Kopitiam Old Town White Coffee. Kedainya sangat besar dan cantik.


Next week nak ajak member lepak sini.