Sunday, February 28, 2010

Suka Ria di Genting

video video

Dah lama nak load...dok tertanguh...hari ni baru free untuk load video ni.

video

Pasangan duet terhangat di pasaran

video

Lagu "Sandarkan Pada Kenangan"...battery camera dah nak habis....dapat record sekejapan aje.

Can't wait for the karok session seterusnya....layannnn

I'm 25 again.

How do you feel today? I feel great...I feel like I'm 25 again. he he he. Semalam, fid roger roger some of my frens and geng ronggeng for a small party. Buat kat Lay Pak Kopitiam Setiawangsa. Somehow aku ada smell macam ada something was going on.Tapi tak nak perasan lebih aku follow recipe eat...just go with the flow...ha ha ha.



It was such an honour to see Geng Ronggeng (walaupun tak complete...and both my buddies Abah Nuar and Ayah Zam were not there) and my kawan lama ada sekali to join my small family to celebrate my Jubli PERAK day...he he he. Thank you all and thank you to my queen and princess.



Jom layan gambar.



Sampai je terus potong cake dulu.

Sendiri pasang lilin...and candle complete...2 lilin besar and 5 kecik. Apakah???


Apa ntah nama cake tu...tak ingat...tapi sedap...banyak walnut.



Pasangan remaja and "bodyguard"


Kawan lama...since 1996 and 2000. Jeff and hadie. Thank you for coming.


Satanem.
Geng ronggeng yang dapat hadir.

Lepas makan, the kids terus sambar mic...masing masing tunjuk bakat terpendam. Dok bising nak lagu Cari Jodoh...tapi sayangnya takde lagu tu. Next time kiter pi karaoke...nyanyi la sangat cari jodoh tu.


Masa ni baru nak warm up.




Fid lak take turn.



Unplugged session dengan the kids. bersungguh sungguh memasing tarik suara.



Hadie and Farah...berduet. Lagu Romantis.



Aku dgn Ej pulak...entah lagu apa masa ni tak ingat. Ej sibuk nak jugak nyanyi guna mic stand tu. Macam Pro katanya.



Ej duet dengan Uncle Jeff lagu Sandarkan pada kenangan.


Photographer cilik. Orang dok sibuk nyanyi...dia sibuk snap photo...pastu gelak gelak tengok photo yang dia snap. Aleya is 4+ years old.



Dah puas ambik gambar dah masa ni. Dia kacau mummy dia nak nyanyi..he he he.
Terima kasih kepada semua yang wish aku...terima kasih atas ingatan semua. Nak gi update profile fb lak lepas ni...kena change date la...almaklum...I'm 25 again this year...he he he...layannn

Saturday, February 27, 2010

Murtabak - made simple



Feast your eyes on that kekawan ku sekelian hehehehe....aku buat sendiri tau ...aku tau le ramai yang meragui skill memasak aku (biler aku mention kat FB aku nak buat murtabak, pelbagai komen keluar, or should i say disbelief punya komen), sampaikan abang ngah sms petang nie tanya jadi ke aku buat murtabak sebab takde posting ...reason tak buat posting awal is that aku balik kampung, nak tangkap gambar my case study area utk presentation kat Penang 2 minggu lagi ...

anyway, aku teringin murtabak sebab angah punya posting le ..pastu plak tengok kat FB my fren (thanks Nahar) pasal dia buat murtabak ..so dapat lah ilham...


untuk inti, aku follow this one resipi dalam Majalah Rasa (tak sia2 aku beli ok) ...i use minced chicken (aku mince kan sendiri)...but the dough tu aku guna ...jeng jeng jeng ...


Instant pratha dough ...just tarik sana tarik sini sket ...masukkan inti, lipat ..and boleh digoreng ...aku goreng pakai minyak ghee lagi ...


It is so simple ..kalau aku boleh buat, am sure ramai org boleh buat better hahahaha ...sebab pakai dough instant nie, it is crispy on the outside, but moist and full of inti in the inside ...and sesuai dengan tema instant, aku makan dengan chicken curry dalam tin by Ayamas ...

 

Selamat mencuba ...hehehehe...

Vietnamese Restaurant, KLCC

We were there last week for lunch. I did not notice the name of the place ...perhaps it's Bongsen...located at top floor of KLCC beside Spice of India.


We were looking for a light lunch i think breakfast that morning was quite heavy...so Duan suggested this place...he's a noodles fan that answers his selection obviously..

Place is nice ...quite spacious ..having 3 boys, space is important...

starter was shrimp on sugar cane...cant remember the exact name but it is sugarcane being wrapped with shrimp...nice:)

main dish..for me...beef noodle...

adib's was vietnamese fried rice kot....
Others--tak kuase nak tangkap:)

and vietnamese cendol...ada jackfruit inside...NICE...influence from you know who



My verdict...a change from the norm...why not ?

Sabar je la...

Tengah hari tadi sebelum ke Da vinci aku bawa Ej pi lunch dulu. Sementara nak tunggu Fid habis kerja kami ke restoran Asam Pedas sebab paling dekat.


Ada ke dia order roti bakar untuk lunch?? Dah kenyang katanya. Malas nak bising bising aku ikut je la.

Pastu dia rasa cam tak sedap, dia mintak swap dengan mi kari aku. Sabar je la...Tak pasal pasal aku kena makan roti bakar for lunch.


Tapi time cuaca panas ni...memang sedap minum ice lemon tea. Lega tekak. Petangnya pulak sementara tunggu Ej habis class da vinci perut aku berkeroncong. Pi lepak minum petang.

Aku order ayam ni. Memang favourite aku kalau pi mamak layan ayam ni yang masak apa entah aku tak tahu. Tapi satanem. Aku makan dengan Apom. Sedap sangat apom tu sampai lupa nak snap gambar...tahu tahu je dah licin...ha ha ha.

Ni la yang Ej lukis masa class da vinci hari ni. Tajuknya...wrapping paper. Cun kalau tgk lukisan ni...biler ambik gambar...cam kureng lak tang warnanya....ambik gambar pun guna camera phonekan. Apo nak di kato. Lepas tu...terus pi HUKM.

Friday, February 26, 2010

Bowling session @ Berjaya Megalane, Kuantan

Last Friday , we had bowling session with Duan staff. There were 2 teams - myself+Duan+Afi +Azni and another with, Hidayah+Deya+Tini+Tini's husband --those names which are not familiar here are obviously the colleagues lah.

It has been ages since the last time i bowled...thus that was the reasons for the mega-low-scores he..he..he...i was not even 60 in each game...giler engkau! Being kaki bangku and all, bowling is actually the only game that i play....punya lah kan???? I am so not Sporty Spice punya geng...kalau Posh Spice tu kite suka lah;D---one of the condition is to have 3 boys...dah meet condition dah tu....I like!

**hidayah+myself+azni (she's my junior in Cardiff-what a small world kan?)+tini+deya(ni bukan staff Duan but Hidayah's friend)*****Tini was the top scorer,tak padan kurush tu kuat tangan dia...tak strike..spare..tak spare..strike...begitu memberansangkan...sekali dgn laki dia---terer sehhh*****

I love bowling...suka kalau nak jerit jerit sikit tapi being 30 sth with others way younger than myself ...i have to behave lah...itu pun tersasul sasul...akak payah nak act skima skima ni kah...kah..kah...kalau dgn korang mahu aku lompat lompat ajer kah..kah..kah..

Grace will be organising bowling torunament in April.... so till then I pen off on bowling.....
Some of the pictures are courtesy from Hidayah's blog....entah reala ke tidak..akak amik ajer...thanks!
***more stories here......

Tudung Obsession

First of Salam Maulidur Rasul kawan kawan semua....and sorry sebab bagi kesedihan for those yg baca my yesterday's posting...addooiii i was crying doing that posting...seriously...kadang akak memang cememeh:)
My boys tanya nape mummy ni..told them mummy teringat Atok Mok...then Afi tanya, "Tok Mok tu baik macam Aki tak?" I answered him, "Yup"..Aki -my FIL is one with a purest heart, baik sangat orang nya...anyway my arwah Atok actually called Afi , "Ali" ---Ali fits his era better:)

My hubby is outstationed this weekend (sampai Ahad)...so this morning went to the market with Bibik and coming back i remember that i just bought a new tudung-hanger from a friend, thus another "kemas mengemas" project!****this is the new hanger---cool jugak kan, save tempat--kena order another one*****
I started wearing tudung back in August 1999 on my very first day at HLB Kuantan. When I was at HLB TDI, i was with skirt and all:D. Deciding to move to Kuantan was not an easy decision, we just keep our faith that with a good Niat.. HIJRAH will benefit people in many ways...and after many years putting it on hold... I did it at last~~~bertudung~~~
****bukan senang tau gagah pakai handphone tangkap gambar ni..zoom ala ala manja jer****
So since then i have experimented many style of tudungs...my first few tudungs was more like a Mat Saleh's scarf for the neck....bought from Tie Rack...ngam ngam sampai neck ajer..and i actually tie the end around my neck like a ribbon...haiyo macam gaya mat saleh nak tengok lumba kuda...kah..kah..kah...kelas you! I have no idea where are those tudung now...satu pun tak de...must have given to someone..

I had my moment with Bawal...but somehow ..me and bawal just cant get along well...you guys should know that i am a trouser gal (girl ke?) and baju kurung is once a week affair...I think Bawal suits baju kurung better and teachers?....somehow lah that's how i feel about it;)
I prefer Chiffon with beads better than bawal for baju kurung...
****yang Chilli red tu yg oldest--it's my selendang masa kahwin, the day before nikah tu tangkap gambar utk gambar kad nikah pakai selendang tu lah***************

So most of my bawal, i have given to a dear friend-- and actually i was thinking another round of hand me down when Anne told me last week to keep them for her...she said she loves bawal...so am keeping for her.

There were also Donatello, Valencia and Mortada...these are my old time favourite....love the design and the fabric....Yang lama tapi macam cool ajer still kept until now biar pun tak pakai...yg tak berapa kena dgn jiwa dah sedekah kat member.

****Tudung CT******

Then Ariani came to town middle of last year kot....and Tudung Indon was nicely translated into Tudung Ekin... i fall in love...and it becomes an obsession ...Tapi still ada hikmah nya tau coz the Tudung Tiara that i wear is actually labuh lah dari yg biasa dulu...sedap kan hati ni yeeeehhaaaa....rasa bila beli tu dapat keredhaan ajer ...boleh?

The main problem sekarang...yg suka sekarang cuma yg dalam drawer saja...yg gantung tu semua macam kureng ajer except for "Tudung Siti" and "Tudung Dubai" and yg dlm drawer tu sikit ajer ...kesian kat kite.

By the way...mmg hobby kite susun tudung ikut colour scheme.....best jer lepas kemas...:))) Dah nak tidur ...panas sgt cuaca ni.

Pesanan Khidmat Masyarakat

Alamak....tak di rancang tapi macam bersambung pulak cerita sedih dari kak long punya posting. Layan je la...at least kita boleh sedar diri sikit....jangan dok asyik bersuka ria je kan kan kan. Bak kata pepatah...di kala asyik terbang di awangan ...jangan lupa mendarat di daratan. Nanti sampai ke stesyen ISS terus. (harap harap takde cikgu BM baca posting ni...he he he)

Ada juga pepatah kata...tangan kanan memberi...sabaiknya...tangan kiri pun tak tahu. Maksudnya...tujuan aku buat posting ni bukan nak uar uar kan kat satu dunia ni tentang sekelumit kebaikan yang di buat. Tapi sharing is caring. So let's look from the positive angle. Bukan nak berbangga diri or what not. Cuma nak share sikit info saje in case it benefit sesape je la kan.
Di atas sebab musabab tu la...I will not disclose my fren's name. Kalau dia baca posting ni...harap dia tahu...I am very proud of you.

Sikit punya panjang mukadimah. For quite sometimes aku tak ke area Cheras or tepat lagi...Taman Bukit Cheras. Padahal kat situ la dulu aku melepak beberapa tahun lepas SPM masa kakak aku dan arwah abang ipar aku duduk kat situ. Masa lalu kat area plaza Phoenix tu aku dah start sedih dah sebab teringat posting sad kak long. Teringat arwah abang ipar aku yang banyak berjasa kat aku and he was like my second father. Teringat arwah abah yang selalu belanja aku adik beradik makan steak kat Cozy Corner kat Plaza Phoonix tu dulu (tak leh nak elaborate lebih lebih nanti I go to another world yang penuh Avatar nanti...better cerita benda lain).

Straight to the point...Kenapa aku ke area cheras ni? Actually aku nak tolong kawan aku sampaikan sikit sumbangan peribadi dia ke rumah Anak Anak Yatim. Aku tak pernah pun tahu pasal rumah Anak Anak Yatim ni. Masa kat Setiawangsa yang beli murtabak tu aku nampak peti sumbangan. Ambik nombor yang tertera kat peti tu..and call. Aku nak pass personally and pastikan it is genuine. Walaupun dulu bertahun duduk kat Cheras tu aku tak pernah sampai ke area Taman Jaya ni...boleh tembus sampai ke Balakong. Dulu kan takde kereta...so naik bas sampai Taman Bukit Cheras je la.

Senang je nak cari Rumah Bakti Nur Syaheera ni. Sampai je...aku bagi salam....and nak dekat 10 boys yang tengah bersiap untuk lunch datang salam aku...cium tangan...and boys yang dalam rumah berlari keluar untuk bersalam jugak. Masa tu hanya Tuhan je yang tahu camne perasaan ni. Budak budak yang kenal aku pun tak pernah ghairah nak salam dengan aku tapi sambutan the boys ni buat aku rasa sangat welcome. Terharu Abang Ngah.

Aku quickly pergi ke office dia...and settlekan urusan secepat mungkin. Lepas tu cepat cepat aku beredar. Masa lalu kat tempat the boys tu sedang makan...diorang jemput aku makan sekali. Jauh di sudut hati aku nak lepak lepak berbual dengan diorang tapi sebab rasa sedih...aku just suruh diorang teruskan makan and left. Tempat ni baru je di buka and untuk boys dah penuh. So they can only accept girls je sekarang ni.


Aku ambik gambar ni once sampai kat situ. Kalau sesapa nak tahu lebih lanjut boleh layari www.nursyaheera.com
Hopefully 1 day...kita boleh ramai ramai buat project khas bantu apa apa yang patut untuk diorang ni kan. Kumpul derma ke...barangan makanan ke...and hantar kat diorang. InsyaAllah.

Thursday, February 25, 2010

I am feeling sad....very very...sad....

hi folks ..it has been a long time ...9 days to be exact.. i am around but so out of ideas and not having that urge to do any posting. So many things has been happening for the past 9 days...i was in KL last weekend....my mom was hospitalised for food poisioning , initially...and that triggered the blood pressure and glucose level to went up breaking the ceiling. Thank Allah she is discharged after 5 days and recovering well.

Last monday, my boss's mother passed away after a few months battle against cancer. I went to visit the jenazah at my boss's place in Kemaman with all the finance gals and other colleagues. Personally, I think it is kind of expected to him but still it is not something easy to swallow.

He came back to work today telling me his sorrow and how he misses her mom. His emotion was overwhelming when he told me details of the last moment before the late mother released her final breathe..I was simply sharing my ears...it is really heartbreaking...and all this while I thought it would easier for people at his age to go thru this than someone younger...i was all wrong...
And his story brought me back to 14 Feb 1999, when i was sitting beside my late grandfather, on the day of his passing. It is still fresh in my mind when we went back to JB that day, after receiving a phone call from my auntie...My late Atok Mok actually told me that he was supposed to had his time's-up that morning but he just felt that he needed to see all of us and for a moment there, we thought he was ok and for that litlte moment i really thought he's going to survive a litle longer.

But he was right, his final wish was only to meet with all of us and when everybody were there, that was when it happened.... I was sitting at his left-just right beside his head whispering syahadah as close as i could to his ear continously until an ustaz told me to just whisper "Allah" and i did that..., i dont remember how but somehow we just knew that the time was finally there for him to go forever....Until his final breathe , i was just at his ear trying my best to stay composed and god knows I just cant bring myself to look at his face when he took that final breathe......
That was the saddest moment of my life....i was raised by my grandparents until I was 7 and he loves me so dearly, i just knew...and when everything or everybody else go against me ..he was someone, i can just fall back on.....

You know the feeling when you got your first child...and you felt like he is the cutest baby in the whole world and you felt like sharing it with the world...and I shared that with my Atok...he was the only person i posted Afi's picture to back then....

God I love him....Al Fatihah! Semoga Allah mencucuri rahmatNya..

Jalan -jalan pagi ahad

Last Sunday, my dad agree to babysit adik kat rumah ..so, bagi peluang utk aku bawak my mum and Al jalan2 ...bukan nyer jalan jauh or joli katak pon ...cuma my mum nak beli pasu bunga and tanah utk aktiviti gardening kat rumah ajer ....

sampai2 ajer aku soh budak nie posing ...hehehe Al cam malas nak layan aku sebab dia nak ikut nenek dia jalan-jalan kat situ hehehee


this is mum's favourite place utk beli pasu ...sebab nya parking senang and pekerja and owner kedai are also friendly ...kedai2 lain along this road pun ok but some have very limited parking, some have limited pasu design etc etc ....hari tu mak aku cuma cari pasu-pasu kecik utk cactus dia ajer ...and utk beli tanah cactus ...


tapi banyak lagi pasu ceramic yang besar2 and pelbagai design kat sini ...aku tempted nak beli tapi mengenangkan aku takde masa utk jaga all the plants, aku abaikan ajer keinginan nak beli pasu tu ..kang ada le bapak aku kata, pasu ajer banyak and cantik, tapi plant semua mati ...camne aku nak jawap??? so, baik lupakan dulu hasrat tu .....




tapikan pasu2 nie everytime aku pi mesti ada design2 baru ...so, that is why we love this place! banyak choice ...and at the front dia jual pasu2 reject at a very very low price ....reject sebab color tak sekata, shape tak betul sket etc ....


kat sebelah pasu reject nie ada this fountain budak ...reminds me of the Mannekin Pis statue kat Brussels (or literally translated as Little Man Piss) hahahaha ...Al pon dok tunjuk kat patung tu ...


Balik ari tu, instead of pasu and tanah cactus ...mak aku beli tanah2 dalam 4 plastik ...ingat nak replant some of the plants...tapi Yang ADO ...minggu nie kot ....