Thursday, April 18, 2013

Banana Cake ala Ejin

hahahaha tu dia tajuk meletop ....aku bagi sekali lah respi kan ...hehehe kot2 nanti aku dah lupa resipimana yang aku gunakan ....ini lah cara zaman sekarang ..dulu jumpa resipi aku sibuk salin ...nak masak carik lah buku tu ...in fact I have this really treasured buku resipi ....from my undergraduate years merantau di UK ...and dalam buku tu ada resipi Chef Keramat - yang aku selalu buat is resipi ayam percik and parprik ala Fendi hehehehe ....and resipi apple flan from liz .....tapi masa aku nak datang sini aritu, aku ingat nak bawak ..tapi tak jumpa ....but now, since dah blogging,aku boh ajer resipi kat sine...kalau nak ulang tayang, repeat dan sewaktu dengannya, aku carik kat sini ajer ...

back to the original story ....kiter nak cerita kiter buat kek pisang last sunday ...simple banana cake yang korang boleh buat hassle free and cepat ...and hasilnya adalah:


I was tempted nak buat kek pisang coz masa gi Sunday Market tu nampak banyak longgokan pisang yang masak ranum ....and cheapy cheap hahaha ...so decided nak buat ...hampir tak jadi buat coz I forgot to buy milk pagi tu ...but Maryam messaged me from Auckland kata gunakan hers yang ada kat fridge ....so aku buat le ...aku buat pun dah lambat ..dalam kol 10 malam gitu hahaha ...napak sangat perlukan ketenangan sampai baking memalam buta kan ....

Bahan2 yang diperlukan:

125g butter
telur sebiji
2 biji pisang style NZ (kat NZ nie ada sejenis jer pisang ...unlike kat Malaysia yang ada mcm2 jenis)
3/4 cawan guna
1/4 cawan susu segar
1 1/2 cawan self raising flour
1 tea spoon vanilla

Nak buat nya, tak yah pakai mixer pun ...godek2 ngan laddle ajer ;-)

(i) butter, gula and vanila - melt kan atas stove ...and biar sejuk (bukan apa, kang kalau masih panas, and bila part masukkan telur, nanti telur jadi berketul)
(ii) lenyek kan pisang ..and mix dalam (i)
(iii) masukkan telur ..dan tepung ..campur sampai betul2 sebati

(iv) masukkan susu ..and mix well

and masukkan dalam oven bersuhu 170 darjah celcius selama 40 min ..or until masak ...


aku saja put slices of banana on top as decoration ...and it turns out sangat ok hahaha meng-impresskan flatmates and opismate aku ...next time aku nak tabur gula kot atas hirisan pisang to so that it will be sweeter ..cuma aku takut it will make the cake burnt! sebab gula kalau panas kan jadi itam ...

lagi sekali nak tunjuk hahahaha ...bangga mode ok! so maybe next party aku akan buat banana cake pulak ;-)

lupa nak cerita ...aku add a handful of choc chips kat situ jugak ..so essentially mine was a banana choc chip cakes :-) my flatmate, Shaista kata dia tak suka makan banana cake ..tak sedap kata nya ..dia siap kata merajuk sebab aku buat banana cake ...and not chocolate brownies masa tu ....tapi bila flat dah semerbak bau kek ..dia lah org pertama turun kata nak rasa hahaha ...and she liked it ...terus puji tu ...and kawan dia datang flat kitorang the next day ...bawak kek pisang juagk ..shaista nie dengan tak sensitif nya kata aku pun buat kek pisang gak the night before ..and kawan dia try hahah kawan dia kata mine was so much better and mintak resipi ...kembang vontot ok ..hahaha ...

aku bawak kan for coffee break with my officemates jugak..in case korang kata aku kedekut, aku isi penuh container ok hehehe ini untuk presentation saja ..agar nampak kemas dan cantek

Pagi tu aku bawak a container for opismates kesayangan aku tu ...suka dorang ..aku kembang pujian ajer coz decor cantek hahaha ....mike sampai tersedak makan coz dia puji sedap and nicely done ...and aku pulak kata kalau tak sedap pun makan ajer coz dorag berdua tu my guinea pigs hahaha ...dorang kata guinea pigs pun guinea pigs lah ....asal dapat makan kek selalu hahaha ...sampai licin ok kek tu ...and dorang siap berebut ...sejuk ati aku ...hahaha sebab the last baking kat jadi traybake ...lol ....aku suka bila apa yag aku buat menjadi ...and yag penting dapat pujian ...drama queen sungguh lol

Pastu kawan aku Poline komen kat FB kata "you are supposed to work on your PhD, not baking!!!" hahaha aku balas balik, baking helps me to create an environment yang yummy...and that environment helps me to study ...hahaha actually that was a tip I got from her before aku datang sini dulu ...and she knows it :-) tapi betul lah ...biler stress aku bake ..and bila setel aku akan lega ....and i love to try macam2 lagi ...opismates sibuk soh buat cheesecake ...aku nak try buat carrot cake ...abang ngah soh buat tiramisu (which aku tak jumpa lagi resipi yang Melinda bagi kat aku masa kat Newcastle dulu) ..so watch this space ...posting nie nanti akan banyak berkisar kisah baking and resipi gamaknya hehehee ...

4 comments:

fendifid said...

Nampak menarik. Mesti sedap. Aku suka makan cake pisang. Rajin rajin la baking. Seronok tgk hasilnya.

Lina Fung Hashim said...

This Saturday we are going to have a gathering with other postgrad students in Melbourne, kena bawak potluck la pulak. I'll try to make this banana cake. Dah terliur lah.... :)

Ejin said...

Hi Moi ...this is so easy to make ...good luck! Kalau tak nak bawak kek, bawak le ba chang ke ...hahaha sampai ke sudah kiter tak buat!!!

Liz Duan said...

adoiiii impressive mmg ejin...blh buka bakery lah :)