Wednesday, May 11, 2016

Sungai Lembing - Bukit Panorama-Kuantan

My second time to this historical town SUNGAI LEMBING after 17 years  in Kuantan- yes this year is our 17 years bermaustautin di sini . Both time, I was being forced by my dearest friend Lina and for both occasion we actually played tourist guides to some colleague from abroad and this round he is our Regional Controller , German. He is an American /Mexican based in Manila.

Another quick introduction - Lina is local to Sg Lembing -her playground - she knows inside out about the town --dari sekecil kecil kuman sehingga lah sebesar besar bukit and of course she treasures many many fond memories about the town.


We went with a few other friends and stayed overnight at this homestay owned by Lina's aunty Tiara Homestay. Cantik rumah nya dan sangat berpatutan harganya and the aunty is so funny baik sgt org nya.
My dearest Dodib was there also-- anak mak lah kata kan

Malam tu we had BBQ - it was fun - sambil cerita ceriti kisah kisah semasa- betapa indah nya kampong halaman bumi Malaysia ini kreng kreng kreng..


Ok why we stayed overnight ? sebab nya esok sesudah subuh sebelum matahari terbit besar kita nak naik Bukit Panorama -- hoorrrahhh this is my first time --before we decided for this adventure --kira adventure lah untuk saya ---I was like sungguh ke ni?? sesungguhnya betul ke nak panjat ni..the last time I did hiking was during secondary school -- ancient lah sgt..But Lina talked to me into it...memberi kan harapan and kata kata semangat yg sgt hevat nya and I just cant say no.
Maka seawall 6.30am - kami memulakan expedisi ini


I cant recall how long it took us to go up and down - dalam 2 jam kot.
Activity macam ni mmg you have to really pushed yourself kalau korang pun sama berat macam kawan lah.
After a few steps tu baru sekerat rot dah rasa nak turun actually...mula naik tu dgn jacket bagai ingat sejuk lah sgt kan sebab subuh hening -di kaki bukit- menuju puncak --I forgot about global warming and all that stuff kaedah nya panas dr minit pertama -- potong betul.

And this is what you got - The view was beyond words - a friend of mine cakap permandangan yg indah indah ini lukisan Allah.

"(Tuhan) Yang Maha Pemurah, Yang telah mengajarkan Al Qur'an. Dia menciptakan manusia, Mengajarnya pandai berbicara. Matahari dan bulan (beredar) menurut perhitungan. Dan tumbuh-tumbuhan dan pohon-pohonan kedua-duanya tunduk kepada-Nya. Dan Allah telah meninggikan langit dan Dia meletakkan neraca (keadilan). Supaya kamu jangan melampaui batas tentang neraca itu. Dan tegakkanlah timbangan itu dengan adil dan janganlah kamu mengurangi neraca itu.
Dan Allah telah meratakan bumi untuk makhluk (Nya). di bumi itu ada buah-buahan dan pohon kurma yang mempunyai kelopak mayang. Dan biji-bijian yang berkulit dan bunga-bunga yang harum baunya. Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?" (Q.S. Ar-Rahman 55:1-13)




A Walk above the Cloud.
Nampak kan cloud tu below us

Peluh memang berjurai. And there you go -- matahari bersinar di pagi hari.
Kami sampai atas~~ berduyun org dah nak turun ke bawah - means dorang naik lagi awal sebelum subuh mahu..most are Chinese and elderly lagi -- curlassss ko.
Semua gambar ni captured by Adib -- bagus ya mata dia-- ada lah jugak kesenian dia - nak lawan aunty Ejin :)
Dia happy snap sana sini sini

I never thought that I would do this - and this is like a higher one compared to another bukit nearby.
When I told the boys about this plan initially - Aimran Tanya "mummy betul ke -  Angah rasa mummy should try Bukit Pelindung first then only Bukit Panorama"
gitu kan .
Frankly memang terasa satisfaction nya - and terasa kerdilnya diri melihat segala keindahan ciptaan Allah dari puncak itu. Now I understand why people go through all the trouble to reach Everest.
Definitely I will do again tapi hill yg rendah sikit lah --  sakan jugak kaki ku cram beberapa hari .



















7 comments:

fendifid said...

Ayoyo. Aku still prefer ahopping over hiking. Dulu kan masa nak tour europekan ada kawan aku boyfren and girlren cakap "ala takat tour tgk pemandangan... Baik tgk gambar je " cer teka saper cakap mcm tu. 😂😂

Liz Duan said...

Ko kutuk aku dgn Duan ya

fendifid said...

Ha ha ha...zaman korang perabih duit dok shopping bagai. Ajak jalan x moh.

Ejin said...

Aku pun mcm mimpi jer baca pasal liz gi hiking ..and bukan hiking on flat surface plak tu ..panjat bukit ooooo ...hahaha well done! Cantik pemandangan kat atas tu kannnnn

Liz Duan said...

I didn't believe myself also

hazeluv hazelin said...

hebatnya!! anak2 semua dah smpai...lin aje duk tunggu kat umah...nk tgk pic2 dr diorang.. hehehe

fendifid said...

Next time balik kuantan boleh la terjah lin.