Sunday, April 6, 2014

Kuih Bakar - tercapai hajat

those close to me tahu how much I love kuih bakar ...and dulu aku ada this habit of mintak fendu order kuih bakar from his neighbour tiap kali aku gi KL ...till makcik tu punya loyang kuih bakar rosak ...kata fendu ...so pastu aku resorted to membeli kuih bakar plak ....tapi sejak dok kat kiwilnd nie, baru jumpa kuih bakar sekali ajer ....masa aku gi asian market sempena CNY early in the year ..from Mysian booth ....memang heavan lah rasa nya ....

Pastu my friend Sue pulak ada cultural night kat tempat kerja dia and she asked me to help her buat something for that event...mula2 nak buat onde onde but cancel sebab event belah malam ...and the whole day dia kerja ...and kena buat apa apa tu the night before ...tetiba datang idea nak buat kuih bakar ...so aku dengan sukacitanya join in lah ....our fren memang ada resipi and she offered us to use her kitchen ....

the one I made that night ..

 senang ajer buat rupanya ...ingatkan complicated le kan ....malam tu buat 3 loyang ..dua untuk sue, and satu loyang untuk aku ....aku nak plan bawak gi opis and share with my friends ...buat gilir2 atas arahan tuan rumah, supaya senang nak ajar kami berdua buat hahaha ....as usual, sambil buat sambil posing ...and bercerita non stop ..kecoh satu rumah ...nasib baik housemates dia takde ...

our first batch - made by Sue

second batch akak buat .....

here's the recipe:

2 cups of flour
1 cup pf sugar
1/2 tbsp salt
pandan essence (1 cup blended pandan leaves)
2 tbsp melted butter
2 eggs
2 cups coconut milk 
sesame seeds

(i)   Mix all dry ingredient (except sesame seeds) together
(ii)  Beat eggs with melted butter
(iii) add the dry ingredients and coconut milk and pandan essence
baked in a preheated oven 180 degree celcius for 1 hour (tabur sesame seeds before bakar)

senang sangat kannnnnnnnn .....i have no idea that is it so easy ....pulak tu bila bawak gi opis, kuih tu dapat sambutan yang luarbiasa hahaha ...tapi mat salleh lidah berbelit tak ingat kuih bakar ..so they called it the green cake ....green cake pun green cake lah ...akak bahagia dapat bejalar buat kuih bakar ...satu skills yang bagus memandangkan akak peminat kuih bakar kannnnn


muka excited tengok kuih menjadi lol ...semerbak bau kat kitchen tu tak dapat digambarkan :-)


the first loyang tu untuk kitorang hahaha so bila sejuk sket ajer, terus dipotong ...sebab aku ngan sue nak rasa .....and it was good!! bangga sekejap :-) and semalam masa farewell party aku, my friends dok tanya naper tak buat lagi the green cake ..aku kata takde masa...but they requested one cake before I leave ...and bila check my kitchen pantry tadi, semua bahan untuk tu ada, so most probably aku akan bake one kuih bakar untuk dorang before I leave ....

4 comments:

fendifid said...

Bila masuk the oil? Oil tu nak buat garing kan. Aku suka makan masa panas panas and still cair. Meletops

Ejin said...

Minyak tu sapu kat loyang ..ada sesetengah resipi tu kata boh minyak kat loyang ..panaskan then tuang adunan ...aku tak buat camtu ...aku guna baking paper jer

fendifid said...

U should try yg letak minyak kat loyang tu. Biar luar berkerak sikit and dalam lembut. Sedapnyaaa.

Liz Duan said...

my favourite jugak ni...ketahui lah..he..he..
ejin ko ni mmg salah aliran lah..