Lepas dari carrefour, tak terus balik umah. Tapi terus pi Restoran Shariff kat Ampang Point sebab Fid nak makan Tosey. Mengenang kan esok dia nak puasa aku layan je la walaupun badan penat. Kalau tak aku cuma akan layan kalau aku pun lapar nak makan sama...kah kah kah. Sempat lagi aku makan roti bom tadi. Manis pulak roti tu tapi habis je. Korang mesti pelik. Apa kena mengena bebelan aku dgn tajuk kueh kertas nikan. Sebab otak aku penat...aku nak jugak menulis. Mind theraphy. Tapi takde idea..aku godek tengok ada gambar lama. Terus nak buat posting pasal kueh kertas ni tapi merapu dulu pasal tosey as mukadimahnya.
Actually these photo dah bersawang nak dekat sebulan. Fid took all the pictures masa cuti sekolah. One day masa free dia teringin nak makan kueh kertas ni dia pun try buat. Kalau Ejin dgn Eat tak kenal kueh ni I won't be surprised. Sebab aku kenal kueh ni pun masa lepas kahwin kat Banting. Liz maybe dah biasa tengok kat kampung Pekan. Ye ke kak long? Ke nko pun tak pernah tengok kueh ni.
Jangan tanya aku camne nak buat...sebab aku tahu makan je. Tapi fid kata guna tepung pulut dgn kelapa parut. Apa apa kueh guna kelapa parut memang aku suka. Lempeng kelapa, lepat pisang yang ada inti kelapa, kaswi etc etc. Cuma masa kat Banting kueh kertas ni bentuk dia empat segi diamond. Tapi fid buat macam bentuk kueh jemput jemput bawang. Lariiiii. Tak caya? tengok ni.
Lepas kueh ni di goreng seperti ni. Kena sira dengan air gula. Ala macam kueh gelang tu yang ada gula keras keras tu. Fid tak tahu camne nak buat gula sira ni dia call aku kat ofis. Aku main belasah je ingat ingat lupa sebab kakak aku pernah buat kueh gelang 10 tahun lepas.
Ni gambor fid tengah buat gula sira. Kacau je air gula atas kuali sampai likat. Asal jangan hangus sudah. Nanti jadi caramel pulak.
Lepas dah likat ni cepat cepat masukkan kueh yang telah di goreng tadi. Kacau sampai gula ni kering.
Taraaaaaa....sib baik lepas dah sira gula kueh ni jadi cantik dan menyelerakan. Ni hidangan menunggu aku balik kerja la ni. Katanya...walaupun. Kopi O memang lawannya. Satanem.
Kueh ni di panggil kueh kertas sebab dalamnya putih bersih dan lembut macam kertas. Siapa kata? Pak ngah kata. Tak caya pi cari kueh kertas ni kat pasar tani dan cuba rasa. Satanem. Walaupun bentuk cam kueh jemput tapi not bad la...sedap rasanya. Kira lulus cemerlang la fr first attemptkan. Lepas ni fid nak try buat German Strudel dengan bread pudding. Dah kena puji punya pasal. Kalau korang nak rasa tunggu la 10 tahun lagi...kah kah kah. Lariiiiiiiii
9 comments:
Fid, buat kuih nie kalau aku mai rumah you ...aku tak pernah dengar, tak pernah tengok and tak pernah rasa kuih nei tau ....
wait for 10 years.
mana tau fid terus terdorong nak prove ngko wrong...next time aku jumpa dia tengok2 dia bawak kuih nie ...mana le tau kan ...kan fid kan
kah kah kah.. confirm aku tak pernah tengok kuih kertas ni..
aku dah agak dah sebab aku pun tak pernah nampak kat KL ni.
he he he... aa gak org nak 'tlg' bt posting utk kuih aku nie!! To 'tukang karut'- shape does not matter.. yg ponting ghaso eh!!! ahaks!!
To Ejin- nanti aku try buat lg.. tp lopeh aku figure out cemana nak buat the dough tak 'meletops-letops' masa dlm kuali!!! Eee... seriau!! minyak panas tuh!!
hehehe pas ngko figure out the tricks tu ...kiter buka bisnes dekat danau kota ok ..ganti that classic kopitiam! BTW org selalu belakon la kat Classic Kopitiam tu - yang citer lisda matahari tu ...then citer anak amy search yang dia jadi ain tu ....
ayoyo...apa crite itu? tak pernah tengok la
mak aku kan peminat tv3...walaupun ada astro!
Post a Comment