Tuesday, August 14, 2012

Resipi Kuih (bingka?) Ubi Kayu simple

Ingat tak a few weeks ago aku meroyan teringin nak makan kuih berasaskan ubi kayu ....and then masa balik kampung tak dapat ubi kayu, cari punya cari, akhirnya jumpa kat Pasar Tani not far from my house ....terus beli 2 kg ....ambik ngko, mengidam mengalahkan pompuan mengandung :-)


fresh from the steamer - tapi ada kesan cedok kat tepi hahahaha ada lah orang tak sabar sebab aku kata jgn potong selagi aku tak ambik gambar!



Resipi nya amat simple ....all you need is:

2kg ubi kayu fresh - bersihkan, and then sagat kan
1 biji kelapa - parut
gula melaka ikut suka banyak mana - kalau guna gula biasa, hasilnya tak akan colour brownish macam di atas

and cara nya lagi simple: mix kan all three ingredients tu (ubi, kelapa parut and gula melaka) sampai sebati, and takde tompok2 putih ...masukkan dalam loyang ...and steam! masa nak steam make sure loyang tu di cover ngan foil, kalau tak air wap steam akan masuk ke adunan ubi tu ...boleh dimakan tapi rupa dia hodoh jer lah nanti .....itu sahaja ....simple mimple ajer ....


biler potong masa panas, potongan tak cantek hahaha ...btw, yang itam itu adalah from kelapa parut ...kalau boleh buang semua kulit2 yang itam and ambik bahagian yang putih2 ajer :-)

yang nie biler potong the next day, after disimpan dalam peti sejuk :-)


tapi kalau nak cantik, and kalau rajin buat, boleh buat individual wrapping ...wrap guna daun pisang yang dilayurkan and then steam ...aku malas, so aku just fill in one loyang ajer ....yang kat gambar bawah nie, masa kitorang buat kat cottage last christmas ...aku buat adunan, jane buat wrapping ...dia mempunyai kesabaran untuk wrap macam nie heheheh ...lagipun kay cottage tu banyak pokok pisang, so daun pisang is not a problem :-)

cantik kalau individually wrapped ..nak makan and hidang kat org pun senang  ...p/s gambar a bit blurry coz diambik masa the steamer masih on and asap kepul2 lol


selamat mencuba!

9 comments:

fendifid said...

Kalau buat ni lebihkan air masa bancuh...so lembut la ubi tu. Pastu letak santan bancuh tepung kat atas dia jadi la talam.

Ejin said...

i know ...but orang orang kat rumah aku tak nak talam ...aku pun malas buat separately, so aku buat satu nie ajer :-)

next target: nak buat kuih seri muka ...

Liz Duan said...

dasat kak ejin ni....tabik springfield!

Ejin said...

baru ngko tahu my hidden talent kah kah kah .... (kembang idung aku kena puji dari jauh nie)

Liz Duan said...

nampak sedap sangat...aku dah sms adik ipar aku boleh order lagi tak

Ejin said...

ooo from orang yang korang order masa pot luck aritu ke? nice ...your food spread masa raya memang awesome lah!

fendifid said...

Kalau lembut aku makan...kalau keras aku tgk je. Kakau berbungkus dah macam lepat..aku suka lepat pisang dalamnya letak ubi parut as compared to lepat ubi.

fendifid said...

Lepat pisang kelapa parut...typo error

Ejin said...

Yup, aku baru dapat resipi lepat ubi from internet ...akan aku buat kalau ada pisang masak ranum kat kampung nanti