Wednesday, October 17, 2012

ikan tenggiri giant

My brother went deep sea fishing last Friday ngan kekawan dia ...kami dah tak heran dah coz dia selalu balik bawak macam2 jenis ikan ....tapi yang mengejutkan kami kali nie is that dia bawak ikan besar sangat hahaha mana le aku tau ada ikan tenggiri sebesar itu, tengok kat market macam kecik2, comel comel jer kan ....

aku rasa kalau bandingkan ngan adik or Umang lagi cun kot ....

tukang siang ikan ....

so malam tu semua menu berasaskan ikan tenggiri ...hehehe fresh dari lautan tu! and free some more kata mak aku ....kebetulan pulak my cousin, Catherine, datang ...she is supposed to attend a course (dia nie nurse) on Tuesday, so bermalam ngan kami semalam ...kami jenis lama tak jumpa so rumah jadi kecoh ....my brother soh my cousin nie masak kari ikan tanpa santan ....hehehe special request kata nya sebab lama tak makan masakan dia ...masa kami kecik2 we grow up together ...her dad and my dad are cousins ...tapi hubungan dorang sangat rapat, in fact lagi rapat daripada hubungan dorang ngan adik masing2! my grandmother and her grandfather adalah adik beradik but I never got to see her grandfather ...meninggal masa my dad kecik lagi kata dorang ....


dan hasilnya adalah:

dalam kuali dah snap, takut lupa snap kalau tunggu dah dalam mangkuk ...

pastu pulak aku ditugaskan buat umai ikan tenggiri ....my dad cut the fish into thin slices, mak aku bagi instruction, aku cuma buat ajer ...hehehehe tapi jadi and it was so yummy!


RESIPI UMAI IKAN TENGGIRI:

how to make umai ikan tenggiri:

(i) hiris nipis2 ikan tu supaya senang nak "masak" - yang penting ikan tu must be fresh
(ii) squeeze lemon or limau nipis banyak2 (tapiskan supaya takde biji) and rendam hirisan ikan dalam air limau ...proses ini yang memasakkan ikan tu sebenar nyer ......put in the fridge for a couple of hours - tapi sesekali tu check and tambah limau jika perlu ....Tips: air limau harus cover every parts of the ikan ...
(iii) biler ikan dah masak - nampak putih jer isi dia .....and biler dah nak makan, buang lah air limau tu ....and mix the fish with hirisan bawang putih, bawang merah, daun sup, corriander, and cili. Cili nie boleh jer cili hiris, or cili tumbuk or mix kan both ...terpulaang pada tahap kepedasan masing2
(iv) season with salt and sugar .....dah siap ......

kalau akak boleh buat, org lain lagi senang nak buat agak nyer kan? can be substituted with udang or jellyfish

malam tu memang kami meratah ajer lah ...pulak tu aku ada belikan ketam ...so sambil2 bercerita, bergossip, mulut masing2 memang ngap ngap ajer ......sedar2 pinggan dan periuk dah kosong ...apakah???

ada lagi ikan tenggiri nie kat freezer ...apa lagi ehh masakan yang sesuai for this type of fish selain goreng kunyit?


5 comments:

Liz Duan said...

Sedapnya nampak umai tu ejin....menarik sgt...best lah pergi deep sea fishg. .gilah ikut...habis lari srmua ikan dgr ko bising..he...

Ejin said...

Sedap ...dan sangat sedap sbab aku yang buat umai tu!

Tak nak lah gi deep sea fishing ...mabuk laut lah ...kang aku jerit ala ala jeritan ngko kat PD, lari sume ikan ikan kat situ

fendifid said...

Ikan tenggiri boleh di masak lemak, asam pedas dan taucu.

sedapnya umai tu.

Ejin said...

selalu dengar masak taucu...but tak tau rupa camne tu ...how to cook that?

fendifid said...

Taucu tu dlm botol. Actually soya di jerukkan. Tumus bawang masuk taucu satu or dua sudu then air....masuk kan bawang besar hiris dan cili hijau potong besar. Pastu baru masukkan ikan tenggiri yg dah di goreng.google aje ...byk resepi. You tube siap Ada demo