Tuesday, March 5, 2013

belajar buat bakwan

I am not productive today ...pagi tadi ada kelas stats kol 11-12 ...and masa aku balik opis aku, the window next to me macam ada crack ..coz mmg dorang sedang buat construction kat area tu ..aku cerita kan dulu, yang bangunan opis aku under renovation untuk memantapkan struktur bangunan to be earth-quake safe? well, apparently building tu di dapati tidak mempunyai ciri2 keselamatan when they had the review of the entire uni punya building after Christchurch Earthquake 2011 ..maka dorang buat le restructuring semua tu and now it is more or less siap ...cuma minor things ajer ...nak dijadikan cerita, tadi window cracked ...and dorang kena tukar ..aku malas kat opis coz it is too noisy and takut terkena kaca pecah ..sbb rumah contenna kiter sekangkang monyet ajer from opis, i balik rumah hahahahaha and sampai rumah pulak si Maryam and Pupei (our new thai housemate) ada ...so lunch sesama and sembang ...then ber ckp ngan mak aku setengah jam ....nie nak buat kerja malas coz in 20 mins aku kena kuar lagi ...ada kelas (sit in ajer) kol 4.10 till 7pm ....lecturer nyer my sv ..so aku harus tunjuk muka :-)

so, in the next few minutes ini, meh kiter ajar readers sekelian buat bakwan ...apa itu bakwan??? well, aku pun tertanya2 jugak apa ke benda nya bakwan ....rupanya ia adalah versi cekodok sayur ...versi indonesia ...Anita lah yang suka sgt buat bakwan masa dia ada kat sini dulu ...and si maryam nie suka sangat bakwan ...sampai dia belajar buat ....


hahaha bias tengok kan? Well, aku kalau kat mysia suka buat cekodok bilis and carrots ....tapi yang bakwan nie Nita boh carrot, cabbage, celery ..and mixed with seasoning like perisa ayam maggie ..or salt and pepper ....and egg ....

adunan bakwan - reminds me of coleslaw!

proses menggoreng

Maryam suka sangat bakwan..sampaikan masa dia ada farewell party potluck for her officemate kat pantai ..dia request Nita help her buatkan bakwan ...esotik le konon lol ....and satu bekas besar tu dia bawak ...licin ...kekawan dia semua nak tau how to cook it ...yang aku tak tahan tu dorang makan sejuk tu and boleh suka ...kan kalau nak sedap makan panas2 ...and she just found out makan ngan sos cili or tomato instant pun sedap jugak hahahaha coz dia biasa makan cicah ngan sos buatan nita ...

sos cili yummy (nita buatkan)

and last week, sebab stress yang amat, Maryam asyik nak memasak and makan ...so dia for the first time buat bakwan by herself ...sebab nita dah 2 weeks pindah - dok luar - ...and punya lah beriay dia buat hahaha lawak pun ada aku tengok ....siap boh paprika and kunyit nak bagi flavours hahaha ...

nie lah rupa bakwan yang Maryam buat ..kami suka celery so boh banyak sangat celery!

and guess what ....licin ...kitorang satu flat nie makan for tea ...makan pulak masa weather sejuk2 kan hehehe so it was nice and yummy ...and suffice to say yang maryam dah expert buat bakwan ....siap kata nak ajar mak dia how to make it biler dia balik Iran nanti :-)

5 comments:

fendifid said...

nampak sedap. tak pernah lak terfikir nak letak sayur bagai.
sejuk sejuk...cepat la nko montel. LOL. asyik makan aje kejenya.

Ejin said...

hahaha potensi montel memang ada ...sejuk2 ajer, selalu nak makan ...nasib baik gak lah ada kena menapak ke sana ke sini ...kalau tak, memang gedebab aku nampaknya ...nd skinny jeans ke laut kata Liz!

Liz Duan said...

what???? teh skinny jenas dah ke laut ...??? ish..ish..taiko dengar ni weeiii....

bakwan ni selalu ada kat rumah aku...bibik minat lah buat...kita suka jugak

fendifid said...

aku la antara orang yang tak pernah makan cekodok sayur ni...ish ish ish. kesian mendengarnya. LOL

Ejin said...

Hahaha baru kata skinny jeans ke laut terus cuak personnal shopper aku lol ...boleh pakai lagi lah ..aku kata kalau dok continue makan n jadi montel baru lah skinny jeans ke laut ....best nya ngko nak g sg ..kalau aku ada kat sana mmg definitely aku ikut n temankab ngko huhuhu