Thursday, March 14, 2013

Indian Channa Masala - Chickpea with tomato gravy

Tetiba rasa nak update blog ..sebenarnya tengah sorang2 kat rumah ..my flatmates semua tak balik lagi ..aku tak tahan dok kat opis today ..otak beku ...and cannot concentrate coz dok ke hulu ke hilir sebab ada two classes ..my mind cannot stay focus ..opismate aku pulak semua nak balik awal ....sebab mmg bosan, aku balik jer lah ...pastu sampai flat selongkar fride..nothing to eat ...nasi sejuk pun takde hahaha leftover lauk pauk pun takde ..so decided to cook a quick dish ...teingat last sunday ada beli spices untuk channa (chickpeas) ...

So, here I am cooking chickpea today ...mula2 plan nak buat vegetarian chickpea jer ..then fikir i need to eat meat ..coz dah 2 hari makan sayur jer gara gara malas masak and makan roti coz nak rushing and tan nak masak nasi ...dah kena sound ngan abang ngah Keramat dah tadi hahaha ...check freezer ada chicken breast ..so i am making chicken with chickpeas ..hehehe bagi yang tak tau ...chickpeas is kacang kuda yea ...bukan pis ayam hahaha

rupa chickepea yang dah dimasak ...sepatutnya ayam tu bagi lagi kecil ...tapi malas kan...main hentam jer memasak today :-)

how did i make it?

simple ajer:

tumis kan bawang, garlic and halia ...
add ayam yang dipotong nipis (aku potong nipis sebab nak bagi cepat masak -tapi kalau nak guna bahagian drumstick ke kepak ke boleh jugak)
and kentang yang dipotong dadu ...
pastu masukkan rempah ...aku guna rempah channa masala (kalau takde rempah nie, ingredient utama ialah cumin seed, ground coriander, serbuk kunyit, serbuk cili sket) - biar sampai garing and bau dia keluar
then add tomoto yang dah di dadukan ...i prefer to have a sour-ish dish, so aku guna banyak tomato - tadi guna I chicken breast, 2 biji tomato besar, and sebiji kentang ...
the tomato akan membuat kuah nya ..but it will not be enough, so add water - enough to cover all the things and that enough untuk melembutkan kentang ...
then boh chickpeas ...aku malas, so aku guna chickpeas dalam tin ...kalau tak nak guna yang dalam tin nie ..gi beli kacang kuda, rendam semalaman ..and masukkan ...kalau nak rebus separately bagi lembut dulu pun ok ...

 
 the one in a can is very convenient :-)

and rasa lah ...kalau tak cukup masam, maybe nak tambah tomato sauce ...silakan ..heheh or kalau terlebih masam, tambah sket gula ...adjust according to your own taste ...kalau nak pedas, add cili lebih lah ...tunggu hingga kuah pekat sket baru sedap ...kuah cair tak sedap ...and to top it off, masukkan corriander leaves ...i ran out of corriander leaves sebab tu tak boh tadi ...

boleh makan ngan nasi, roti or even as inti roti pratha ...... (p/s Jocelyn - you should try this, and it can be a vegetarian version - just omit the chicken)

coz i cook a lot, I am freezing some leftovers for my dinner tomorrow or the day after ....



ready for the freezer!

selamat mencuba! simple and quick resipi ..siap in 20 minutes ...

8 comments:

Jocelyn said...

Drooling... It look So delicious..

Ejin said...

hahaha ..you should try it then ..but then again, going to Top Spot is always easier!

fendifid said...

Should masak mcm ni byk and simpan. Kalau nak buat bekal senang. Jarang la makan kacang kuda dlm kari. Selalu makan rebus je.

Ejin said...

tu lah ...nak buat lebih sket kalau ada masa memasak ..likr Tues and Thur memang payah coz class pagi petang ..tak larata dah nak jenguk dapur ...mmg roti ajer senang ...weekend nak buat macaroni baked kot ..terliur sebab korang punya magic pan!!!

Liz Duan said...

Same herr kacang kuda rebus aje...looks delicious...kat hotel sg tu ada serve the chick peas for bfast makan dgn pratha

Ejin said...

Tadi aku makan ngan roti pratha jer ..simple and quick ...

Aku belajar buat nie pun masa kat UK dulu ...my foster mom suka sangat buat ....

fendifid said...

kalau g makan capati kat masjid jamek area selalu nampak kari kacang kuda ni...tapi tak pernah ambik sebab kari kambing dengan kari ayam lagi kuat tarikannya. LOL

Ejin said...

Hahahahaha ....aku tak mkn kambing ...so tak teringin ...