Wednesday, March 20, 2013

Sho'le zard: Iranian (Persian) dessert

Biasa lah kan...bila dah duduk ngan pelbagai nationality nie, macam2 le experience ...especially the food ...and culture etc ...my flatmate yang Iranian ni macam aku sket ...agak malas memasak ..and we both prefer something simple, quick and easy - when it comes to cooking meals ...takde nyer nak bertungkus lumus kat dapur demi sesuap nasi yang sedapppp ..hanya bertungkus lumus bila perlu i.e. bila dah ngidam sangat ...or biler nak impress orang (so far aku belum sampai seru lagi nak impress orang or ngidam tahap gaban!) ...

anyway, last fri dia nie tetiba datang rajin ...dia teringin nak makan Sho'le zard ...and siap beli semua bahan2 yang diperlukan ...last friday aku balik stress coz baru jumpa supervisor kan ...so, selalu nya bila balik stress tu aku memang akan masak ....sebab makan dan memasak adalah penghilang stress yang utama bagi aku ....anyway, minah nie balik terus kata nak buat dessert ..aku tak teruja sangat coz tak tau what to expect ...dia dok tunjuk rose water yang dia dapat from kedai milik org Afghanistan di Newtown ..coz that is one of the important ingredients in her dish ...aku ya kan ajer hehehe ..

now you are wondering, what Sho'lezard looks like ...wonder no more ....


It is actually a Persian rice pudding dish ..a really yummy dessert ..akak suka!!!! love the smell of rose water ...and its creamy sweet taste ...gambar kat atas tu cuma sho'le zard yang dihiasi ngan hirisan almonds..Maryam kata selalu nya org decorate with almonds, pistachios and cinnamon powder ...and dish nie dimakan sejuk yea ....

sebelum didecorate :-)

rose water

masa tengah nak larutkan saffron to get a rich yellow colour ...camera aku cokia so it show a different shade of colour from apa yang nampak ngan mata kasar 

dalam proses ...lama gak le nak kacau2 kan bendalah nie ..sebab guna beras kan ..kalau tak kacau kang jadi nasi yang berketul2 ...or worst kalau hanget sebab melekat kat bontot periuk tu


gaya dia seakan2 rice pudding style UK yang aku suka, but it is less creamy coz tak pakai cream pun ...and yang buat colour kuning itu adalah saffron ....mak aiii saffron mahal wei ....sepaket kecik (saiz paket asamboi harga seringgit kat Malaysia) kat sini $20 ..tapi yang Maryam pakai tu, dia bawak from Iran ...aku tak tengok sukatan and turutan bahan yang dia masukkan ..but i was told kalau type sho'le zard tu akan kuar le resipi kat pakcik google ,,,siap ada youtube lagi nak tunjuk cara buat :-)

my verdict was ..YUMMY!!! aku suka ...sama mcm aku suka British rice pudding jugak ..dulu aku ada recipe tapi hilang ntah ke mana ....nanti nak mintak lagi lah resipi tu kat Sheila (by ex-boss) and maybe aku akan buat rice pudding versi UK pulak ....and guess what, tadi Shaista pulak sibuk memasak coz esok dia ada potluck party with her officemates ...and she cooked Indian rice pudding hehehe and guess what, I love that as well ....

maaf: guna camera phone ajer tadi coz malas naik atas ambik kamera ...

yang nie guna susu and gula banyak ...so creamy and sweet ...more like the UK version, yang gunakan cream and vanilla ...but I love it!  and aku terfikir kalau versi Malaysia kiranya bubur pulut hitam ke kot ehhh???  anyway, hebat kan dessert aku kat sini ...semua menggemukkan!!! tapi tak sama ngan makanan yag aku idamkan selama ini ....cer teka cer teka ...hahahaha 

satu perkara lagi nak bagi tau..sebenarnya today (since it is already 12 midnight) is Iranian New Year ..aku tak pernah tau pun ada new year lain selain daripada 1 Jan ...or chinese NY, or muslim NY etc etc ...until i have these iranian friends ...so my friends are celebrating tonight ..and I am invited to another party this sunday to celebrate Iranian New Year ....so, mesti korang fikir, minah nie gi study ke apa ...asyik2 gi party ajer kerja nya ...posting pasal my beach party last weekend pun tak buat lagi, dah ada jemputan baru .....hahaha ...so, here I am wishing my Iranian friends (esp my flatmate Maryam) a Happy New Year!!!

4 comments:

fendifid said...

tak pernah tahu pun beras boleh buat puding. ke kiter kat malaysia instead of pakai beras kite pakai tepung beras? bagusnya nko dapat rasa macam macam food kat sana...walaupun...tak sesedap kueh bakar ke etc etc katanya. he he he.

pasal party tu...what kan I say...selagi tak tersasar study tu...belasah ajee.

Ejin said...

aku suka rice pudding ..one of my fav dish kat Newcastle dulu ...and this week and last week dapat pulak merasa versi lain2 ...aku suka semua

yang malaysia version is bubur pulut hitam lah ...

Liz Duan said...

kenapa msia punya hitam ??? ha..ha..ha..ha...the very the lah

ko ni kerja makan masak masak aje...kalau aku nearby sedap jugak boleh menempel kat rumah ko...

sedap ke dessert iranian tu? nampak tu sebab ada rose water macam pelik aje...tak sweet sgt ke?

Ejin said...

hahaha kalau ngko dekat, bukan ngko menempel rumah aku ...aku le menempel ngan ngko!

Rose water tu bagi bau ajer ...bukan bagi manis ...it is just nice, tak manis sangat ...tapi macam creamy