Saturday, January 10, 2015

Wellington summer

Dah mid-summer dah kat Welly ...weather has been on off sunny..windy ..rainy ..a typical summer in Welly. But like all Wellingtonians are fond of saying - nothing beats Wellington on a good (sunny!) day ...memang betul ...aku dari mula jejak kaki ke Welly telah diterapkan idea yang if the sun is shining - try as much as possible to go out and enjoy Welly's lovely sunshine ..kak shidah le yang bagitau like that ..sebab aku kan sampai in the summer of 2013 ...and aku malas kuar ...selalu tido lol so she is so against that ...now i know what she means!

pohutukawa - very synonym with Welly's summer

close up of the pohutukawa blooms

aku dah cuba sedaya upaya untuk try to get out more masa summer nie ...apakan daya ..tak mampu nak kuar jauh masa long xmas break sebab kerja memang banyak ...now, dah lega as I have completed the major task. so since data entry done, next step is data analysis and on going literature review ...i am hoping to get more free time (tanpa rasa gulity tak kerja hahahah) ...semalam, selepas book my percutian mega (tunggu posting meletops bulan depan yea) I rushed home ..sebab dah invite friends for dinner at my place ..hosting my first dinner in 2015 ....awayway, my flatmate Gabby commented yang pertama kali dia nampak aku balik well before the sunset hahahaha ...and she even said, please lah balik awal pas nie so that kiter enjoy dinner kat garden sama sama ...heheheh ...



so pagi nie aku ambik peluang lepak rumah (kerja dah submit to supervisor and waiting for his feedback) sebab takde kerja yang super urgent ...and the fine sunny weather tu memanggil manggil aku keluar ..so, I just bring my laptop, my work ...and my book outside at our picnic table under the plum tree ...and work from there ...such as lovely summer weather ....


we have our own plum cherry tree in front of the flat ..and sekarang sedang masak ranum ..super sweet cherry and fresh dipetik gitu .....but banyak kat atas pokok tu ..so plenty of birds "melepak" kat situ jugak ....so, aku kerja at the garden ..with birds surrounding me ...and my flatmate sunbathing at the lawn ....and our neighbours were playing with their kids outside ..semua enjoying the summer weather

 burung and plum cherry ...tak kisah dah burung nie ..takde takut2 dah

 roses at our garden ...berseri seri ...pastu langit kan main biru lagi ..kan liz kannnnn

plum cherry masak ranum ....heavens for burung!

Last weekend aku spent one of my weekend kat rumah gak ...and my flatmate and I dok fruit picking ..dapat semangkuk gitu ....we dont want to take more sebab tak nak membazir ...siap plan nak buat plum cake :-) dia yang nak buat ..bukan aku ehhh ....

we left a day kat dapur to make it masak ranum ..sedap oiiii ...fresh gitu 


sebab summer kan ..bunga bunga pun cantik2 dah ...I have yet to go to Botanic Garden ...maybe minggu depan akan jalan to Botanic garden to the rose garden ....tapi bunga2 kat opis aku pun cukup berseri2 bila summer nie ....

 one of the office plant yang sentiasa segar mekar ...providing lovely colours to my pemandangan terperap dalam opis

 sekarang memang musim lilies ...this one is Blue Lily of the Nile

another addition to our office plant ...P's fav plant for now ...siap kata sah plant ni akan mati kalau dia tinggalkan untuk aku ....

summer weather kat welly tak semestinya panas selalu hahaha hence org kata..kalau panas, just go out and enjoy it ..sebab half of summer time selalu ujan lol it happenned on NY eve ari tu ....memang ujan selebat lebat nya ..and angin kuat ....

 that's our picnic table ..tempat aku lepak buat kerja tadi ....and the pic was taken on NY eve at 7pm..see, pokok pokok plum tu sekangkang kerja jer from our front door :-)


that's my posting on Welly's summer ...and a note to myself - to try to enjoy what's left of the summer :-) have a great weekend everyone - wherever you are.

6 comments:

fendifid said...

Best la orang tu lepak luar time summer. Kita jat sini dok aibuk cari aircond. Ha ha ha.

Liz Duan said...

lovely sunny and looks so refreshg summer u have there..masyaAllah cantik sgt and yes w d blue sky. best nya.. sakit lah balik malaysia nanti ..dgn panas berdentum ha..ha.

Liz Duan said...

nampak mcm shiok aje...baca d postg aje pun dpt rasa ...dpt rasa ke enjoya an nya..w d cotton on dress...ha..ha...i type this comment just to mention d dress and to remind u aku nak satu ...ha. hamm

fendifid said...

Summer ni lepak tepi laut layan ais krim. Syok bangat.

Ejin said...

Hahaha ok liz ...akan ku carik satu for you ...

Blogger said...

BlueHost is ultimately one of the best web-hosting provider for any hosting plans you require.