Sunday, April 7, 2013

simple kebab

kalau mention the word kebab, aku ingat terus ke donner kebab or shish kebab kat UK ...coz that was like aku punya first exposure to kebab ....and kalau kat malaysia, kebab style lain pulak ....and kat NZ nie pun lain taste and style jugak ....next time ku nak try Iskander kebab ...popular kat sini tapi aku tak tau rupa camne hahaha ...my point is that aku tak tau rupa nya kebab nie bermacam2 jenis hahahaha till i met Maryam ...dia kan asal Iran so biler dia kata nak buat kebab aku pun ok jer lah kan ....sekali apa yang dia buat tu tak sama ngan apa yang aku dok picturekan in my head hahahaha ..from then on baru dia cerita yang kebab (or pronounced as kabab) kat negara dia pun macam2 jenis ..yang dia masak nie the most common form of home cooked kebab ....

then aku tanya plak kawan aku yang Iranian sorang lagi ..tapi dia nie iranian celup coz dah lama tinggalkan negara asal ...dia puncerita fondly how kat rumah dia mak dia and nenek dia masak kebab yang berbeza ..and dia story mory kata, kebab nie banyak variety depending on which countries they are from ...like pakistani kebab differs from kebab middle eastern ...kebab kat UK asal dari mana etc etc ....kata nya Iskander kebab nie macam doner kebab hahaha ...and cam sepupu sepapat shawarma ....

Tapi yang Maryam buat was so simple ...and so meletops rasa nya ...aku soh dia buat nie ajer untuk aku kalau dia kata dia nak masak ..and tanya what I want to eat :

gambar tak  clear hahah guna camera phone yang nak kehabisan bateri

senang ajer aku tengok dia buat .....daging cincang tu dia perap with bawak besar yang di parut (or blend pun boleh) ..and serbuk paprika ...season with salt and pepper ...pastu dia pandai2 tambah perisa lain hahaha ....tapi kalau ikut resipi mak dia, yang penting was the bawang blend tu ...to soften the meat, and buang bau ....



then dengan minyak yang sedikit kat kuali (preferably non-stick lah ....tapi rumah nie takde non stik hahaha) lenyek kan daging tu bagi rata dalam kuali ....kalau boleh jgn tebal sangat ...and cover the whole base of the kuali ...

then boh on top of the meat mixture tu campuran tomato and capsicum and season some more with salt and pepper ...pastu cover ....till mixture tu masak .....you can have it like macam crispy ...or with a bit of kuah ....terpulang pada selera masing2 ...

hahaha kami berdua guna pinggan untuk tutup pan tu sebab tutup pan nie mmg takde haha so pandai2 lah improvise kan ...lagipun dok uni hall nie, bukan nyer lengkap pon ....

so bila dah agak2 siap tu, potong le daging tu (masa masih dalam kuali) ala ala potong pizza ..and let for a few more minutes ...ini untuk memastikan daging tu masak sampai kat bahagian tengah2 and not just kat tepi ajer ....sedap dimakan ngan nasi ...or roti (esp french baguette)

sejak aku dok ngan pelbagai nationality nie, macam2 le resipi yang aku dapat ...ada yang boleh diterima tekak, tapi ada gak yang memang langsung takleh masuk anak tekak ....hehehe tapi what this one does was that now aku tahu ada pelbagai jenis kebab di dunia ini ..and donner kebab ke, shish kebab ke, shawarma tu hanya sebahagian daripada variety kebab kebab yang ada ...tak caya, read this wikipedia description (click link here) :-)

5 comments:

fendifid said...

Kebab memang mcm mcm. Fav kita yg shawarma tu. Kalau g kedai arab kebab cucuk kat besi leper yg panjang. Yg penting rasa mantap. Sos kena mantap.

Ejin said...

hahah tu lah ...aku minggu nie nak gi try Iskander kebab pulak ....

Liz Duan said...

aku tak tahu lah kebab apa aku suka tapi semua kebab cam sedap aje..rasa macam nak buat aje resepi ni

Ejin said...

ccuba lah ...pula nak bagitau ..halfway through cooking masukka sos tomato sket :-)

fendifid said...

Kebab yg ni makan dgn sos ape? Aku rasa taza kebab tetap yg terbaek aku pernah rasa. Tapi kena order large la sekarang sebab daging letak sikit aje.