Monday, October 12, 2009

Yang terhangat di pasaran - MEE JAWA/REBUS

Atas permintaan ramai ...geng bas sekolah .. he..he.he..today i reveal the secret recipe of our mee rebus..
MAk Ana, sorry...sian pulak ramai yg nak mencuba...

we called it mee rebus but some refered it as mee jawa..boleh saje lah....especially lah it is my signature dish...mmg suka sangat orang refer as Mee Jawa...akak redha!

Ok tulis cepat kang aku jotos !

1.Mula sekali rebus tulang dan keledek manis...my aunty suka buat pakai tulang kaki lembu..-katanya lebih mantap....jgn kaki lain ok ...yg berkaki pendek lagi jangan....tak rela i...

Akak suka buat campur daging and tulang yg berdaging..ngam lah ade daging..apahal makan kuah ajer kan....so rebus sampai empok...as usual

-keledek tu dah lembut, lenyek or tumbuk then masuk semula ke periuk -tujuan nya utk memekat dan memanis kan...

2.sementara merebus tu dah agak agak lama...tumis kari paste-sebaik nya pakai lah kari daging Baba's-jgn pandai pandai nak tukar kang aunty Ana marah...everytime dia akan remind, jgn beli yg lain.....anyway akak mmg pakai kari baba's ajer di rumah.....terkenang kan ayahanda ku di KL yg ku panggil Baba...

...opppss....tumis kari paste, bawang merah, bawang putih dan sedikit udang kering+lada kering/boh....quantity ni akak tak erti nak cakap....sebab my aunty pun tak bagi so like agak agak ajer....

Utk 3 kg daging , akak pakai sebungkus pack baba's yg sedang bukan yg besar restuarant pakai tu...masak periuk besar...so kalau 1 kilo dlm 1 packet kecik ...bawang tu agak2 je lah..


3. masuk kan bahan tumis tadi dlm air rebusan +garam...pas tu biar lah saje sampai pekat....kalau cayor bangat letak la tepung ubi or tepung beras sikit bagi pekat...



4. Bahan rencah nya :lada hijau potong potong, taugeh di rebus, telur rebus then potong, bawang goreng beli kat kedai, limau nipis (yg kecik tu-aku sokmo confuse which is kasturi which is nipis) utk tidak memuak kan...and mee kuning...rebus sebelum mamam...

selamat mencoba!!!!!!!!!!!!!

6 comments:

fendifid said...

Caya la kak long...tapi aku call cik Ana...dia ketawa terbahak bahak. Mana ada orang guna tepung beras kak long untuk memekat. Orang guna tepung ubi or tepung jagung. Tepung beras untuk goreng pisang la.

Penat je abang ngah buat komen belajar bahasa...ERTI jugak di guna pakai kak long ni tau. Next time guna RETI ok.

Eat said...

Sakit perut aku baca resepi liz nih!!! lawaks gila... Banyak betul unsur2 confuse di sana sini...

fendifid said...

tu la tu...kalau di buang unsur unsur konfuse tu...resepi dia few lines je. Eat nko cuba la dulu pastu roger roger kami datang try hasilnya.

Liz Duan said...

dah aku bagi resepi byk pulak ulasan korang yerr

Ejin said...

kitorang semua kan food critics, pakar bahasa ...so, mmg akan ada kritikan lah ...

and aku akan cuba juga resipi nie nanti!

Mard said...

kasturi = kecik comel

nipis = sederhana & sometimes, quite big

p/s everything looks delicious except for the taugeh coz i don't eat taugeh... hehe
(sungguh. if anything digoreng bersama taugeh, memang aku kuis dulu taugeh tu ketepi)