Tuesday, August 7, 2012

first aid kit - content suggestion

Orang sibuk bersukan pun tak cedera, tapi aku yang sibuk tengok Olimpik kat TV boleh cedera ...macam mana tu?


yesterday aku terjatuh ...tak le seteruk mana pun, tapi somehow pergelangan kaki aku yang pernah terseliuh dulu bertambah sakit  ...after dinner bertambah sakit and jalan pun terhenjut2 ...biler check baru nampak ankle aku swollen huhuhuhu Jane kata aku should balut and not put pressure on my foot ..so dia ambik lah our first aid kit and start doing the bandaging etc ....and baru aku tahu first aid kit kat rumah aku tu well-stocked ..semua ada dalam tu ..segala jenis band aid, gunting etc ....and tadi aku gi cerita lah kat my friends yang aku impressed kat rumah aku ada first aid kit yang boleh dikatakan lengkap hahahaha ...

and out of curiousity, aku google website and check, apa should be in a first aid kit ....according to satu website nie, a first aid should contain the following items:

  • acetaminophen and/or
  • ibuprofen
  • tweezers
  • alcohol wipes
  • antiseptic hand cleaner
  • medical adhesive tape
  • sterile gauze (four inch squares are best)
  • elastic bandages
  • several sizes of adhesive bandages
  • insect bite swabs
  • triple-antibiotic ointment
  • hydrogen peroxide
  • bandage scissors
  • triangular bandages
  • instant cold packs
  • exam gloves
  • barrier device for CPR
out of that items, aku check our first aid kit and lo and behold ada 10 item yang disenaraikan diatas ..semua nya Jane yang sediakan (go figures lah) ...last sekali bukak first aid kit tu pun masa my dad sakit kaki kena duri sawit dulu ...

kaki ku yang bengkak 

so, penting ada first aid kit nie ...bukan setakat nak balut kaki seliuh macam aku nie ...or setakat nak clean wounds etc ....kiter tak tahu what is going to happen, jadi better lah be prepared :-) and another thing is that make sure semua isi rumah tahu kat mana first aid kit tu diletakkan ...semalam aku cari sana sini tak tau kat mana ..mak aku kata carik kat store, my dad kata maybe dalam boot kereta ..and my brother kata tinggal kat kebun kot ...see, semua tak tau kat mana ..Jane sorang yang tahu tempat nya :-)

sekadar peringatan untuk semua :-) have a nice day people!

4 comments:

Liz Duan said...

Ambik BESORRRRRRRRRRRRRRRRR nya bengkak tu....he...he..macam size biasa aje ha..ha..ha..

I agree pasal first aid kit tu....Grace Kuantan recently won certain sfaety award...apart of cash rewards we also got ourselves each one first aid kit box...cool kan!

Ejin said...

oiiii ada le bengkak ...kat ankle...jgn tengok betis ..itu memang saiz normal lol ....

best lah hadiah macam tu ..coz it is something useful ...kalau setakat cert or other momento, bukan boleh pakai sangat ...

fendifid said...

I wanted to say thesa…me thing...cam tak bengkak pun. Lol. Kisahny liz dah komen dulu. Fid ada beli first aid baru baru ni. X sure m*na dia letak.

Ejin said...

mulut jahat sungguh ....benci tau!

and balik rumah nanti jgn lupa check kat mana first aid box itu ...put in one place yang semua org tahu - e.g. kabinet dapur :-)