Thursday, September 13, 2012

kari kepala ikan

merdekan weekend aritu adik aku gi deep sea fishing trip with his friends ...sewa bot besar yang ada bilik aircond semua tu ...dia ni dah jadi kaki pancing yang gian tau ...ujung minggu jer mesti nak fishing ...dulu selalu gi tempat dekat2 ...la nie dah ada geng, selalu gi jauh sket ...and yang deep sea trip nie baru ke-2 kali dia pi ....masa gi KL july lepas, kami ikut dia gi beli barang2 pancing kat Kepong ....macam2 dia angkut ..and one of them is the one yang dia nak guna for deep sea fishing ....layan jer lahhhhh

haritu dorang gi 10 orang ...and hasil tangkapan lumayan gak lah .....dapat lah kerapu, pari, ikan jacket, tenggiri, talang dan macam2 lah ikan nya ...aku bukan kenal sangat spesis ikan ini ...dia sampai jer, aku tengok ada 2 kepala ikan yang besar ....dia request aku masak kari kepala ikan ....maklum lah fresh from the sea ....maka bersilat lah aku di dapur petang tu ....

dan hasilnya:



hasil nya - terkurang kari sebab serbuk kari ikan dah abessss; lebih santan sebab tak reti bajet santan segera secukupnya ....itu lah bahana disuruh masak tanpa memeriksa apa yang ada kat dapur hehehehe aku guna apa yang ada dalam fridge ajer, coz aku malas gi corner shop ...tapi surprisingly licin ...sebab ikan tu fresh ...masih sangat ....and besar pulak tu!


gambar ikan2 fresh yang my brother bawak balik



aku tak deal with proses bersihkan ikan nie ...hehehe semua tahu aku tak suka pegang ikan mentah ....aku cuma masak ajer, after the fish was cleaned and cut into approprite size by my mum :-)

4 comments:

fendifid said...

Patutla looks like masak lemak. X cukup rempah rupanya. Ikan fresh camni masak apa pun sedap. Tapi aku x reti la makan kepala ikan ni.

Liz Duan said...

ejin, next time buat Kari without santan...indian curry...lagi ngam...best nya nampak fish tu kan

Ejin said...

ada ke kari tanpa santan? boleh jugak try tu ...

Liz Duan said...

Haiyooooo yoooo