Sunday, June 23, 2013

French Apple Pie - resipi

Happy weekend semua ...Wellington masih agi dalam suasa dingin beku tapi at least today, we finally see the sun ..after 3 days of non-stop rain and horrible wind ..disebabkan angin kuat, ujan jadi horizontal ok ....tak pernah2 aku tengok ujan yang mendatar! itu lah penangan winter storm tempoh hari. Aku tak kuar rumah for two days ...sebab memang tak sanggup bersejuk di luar ..in fact, ada certain areas not far from my flat terputus belakan elektrik that Thurs during the storm ...sepanjang malam dorang beku ...aku bernasib baik coz heater semua working ...tapi bunyi angin kat luar ..malas aku nak cerita ...like a howling sounds kekadang ...so eerie ....

semalam baru first time kuar rumah ...gi kuar ngan kak shidah ..and as usual aku merayap kan ..and ended up tido rumah kak shidah ...and baru balik flat tengahari nie ...and sampai2 rumah plak maryam bgtau yang our friends actually otw ke flat kami sebab nak buatkan aple pie ...sebab lama tak jumpa aku and maryam ...padahal tak jumpa aku seminggu lebih jer ....aku tak tau pun dorang punya plan coz semua kan buat secara mengejut ...dorang tau aku balik lunchtime coz aku bgtau maryam semalam ...lagipun the last time Nabil nak surprisekan aku ngan apple pie tu, aku ada exam! so the surprise tak jadi coz aku takde di rumah ...so this time dia buat lagi pie tu ..but bukan the traditional apple pie versi English or American tau ...it is French Apple Pie ..or in french, it is called Tarte Tatin ..basically an upside down apple pie ....

all you need are sugar, puff pastry, apples and cinnamon power ...Nabil tak bagi sukatan so, aku bg steps ajer hehehehe

Step 1: masukkan gula kat round baking dish and put in the oven to caramelise ....macam buat gula hangus tu jer ...but using the oven ..sementara tu peel the apples and core kan ...apples yang sesuai adalah granny smiths and gala ...sebab apple nie tak hancur bila kiter bake and able to hold its shape ...

Step 2: bila gula tu dah caramelized secara sekata, kuarkan baling tray from oven, dan cepat2 susunkan apples tu atas gula tersebut ..it needs to be quick before gula membeku ...


Step 3: masukkan balik ke dalam oven ...till apple lembut ..like 10-20 mins (180 degree). After this stage, air from apples akan keluar and to avoid it becoming soggy, air tu tuangkan ke satu bekas lain ...jangan buang oz, air apple + gula tu can be used latter as glaze ...



Step 4: roll our the puff pastry ...and cover the baking tray ....ingat, air yang berlebihan tu tuang dulu sebelum you cover with the pastry ...


Step 5: masukkan balik dalam oven ...and biarkan till the pastry is brown and the fillings are cooked ...once in a while, check to see if ada air berlebihan ...kalau ada, do the same as Step 3 - tuang ke bekas lain ....


Step 6: and terbalikkan kek tersebut. Tip: Gunakan pinggan yang besar untuk terbalikkan ....hati2 sebab sangat panas ....and once dah diterbalikkan, sprinkle with cinnamon power and brush (glaze) with the air lebihan tadi


walla ..it is done ....sedap dimakan panas2 ...with dollops of ice cream ....and kalau nak manis lagi, tuang sket that air lebihan tadi ....and it is so yummy!!!!

senang ajer aku tengok Nabil buat tadi ....and kalau tak nak apples, boleh ganti ngan peaches or pineapple ....

4 comments:

fendifid said...

Senang bangat...tapi aku tak minat apple seketul ketul macam tu...aku prefer apple yang jadi sos macam MC D tu. Ada member aku janji nak bagi resepi apple sauce tu dari sebelum aku kahwin la ni dah anak 2...tak dapat dapat lagi resepi tu. Apakah?

Ejin said...

Aku suka semua apple pie punya version...yg liz ajar aku buat kat Cardiff dulu pun aku suka ...apple flan kot nama nya ....and another fav dessert aku yg apple-based is Eve Pudding..

Liz Duan said...

oh yes...u remember the apple flan..cool heiii....masa kat cardiff aje aku buat now tak de lah...

sedap nampak apple pie ni/...

Ejin said...

Yup..dulu selalu buat flan tu ikut resipi ngko ..but that notebook dah ilang..so tak tau dah mcm mana nak buat apple flan from scratch