Tuesday, January 21, 2014

Sultana and apple cake - recipe

alooooo ....I am back in my own flat now. Sampai dua jam setengah yang lepas ...sampai2 terasa lagi gegaran aftershock ..but it was a small one ...that's the downside of my life here ...so far kat sini this is my second huge quake but yang semalam way not as bad as the one in August last year ..and aftershocks are expected to continue beberapa minggu lagi ...but as the kiwis say life goes on ...

Semalam we got a call ..an invite to summer potluck with malaysians yang dah lama menetap here ...there are a big group of them and the girls and I are invited ...and the host buat special request.. i cannot bawak benda yang aku beli hahaha have to bring one home made dish ...jenuh akak berfikir coz the last time i went there dorang memang bawak makanan malaysia yang sedap tahap gaban ok ...semua terer masak ...so, apa aku nak buat???? kang buat malu ajer show up with food tak sedap ..kannnn??? so pressure kejap ...then tetiba teringat sultana and apple cake yang aku buat aritu ...


I completely forgotten about this cake hahaha ...so, check check pantry semua ingredient ada ..so, this is what I plan to make for the potluck this Saturday ...and the recipe is so simple ...

all you need are:

1.5 cup tepung self-raising
1 sudu teh cinnamon
2 biji telur
1 cup gula kastor - I used brown sugar
125g butter (melted)
1 cup sultana
0.5 cup apple - potong kasar so that nampak chunky


Mula2, campur tepung ngan cinnamon - sift into a large bowl. Then tambah gula and mix. In another bowl, mix kan telur dan melted butter - and almond essence if using - and then campur to bahagian tepung tadi. mix rata rata, then fold in apples and sultanas. Line the pan, spoon the mixture into prepared baking tin ....bakar in preheated 180 degree oven and bake approximately 55 mins..bila kuar oven tu, allow to cool 10 mins dalam pan ...and turn out of the pan to completely cool down kat wire rack ...and walla it is ready to eat!

rupa sebelum masuk oven :-)

rupa bila kuar oven :-)

and tadaaaaa ......

Well, as usual aku ada food tester kan ...bawak ke opis and got full approval from him ...sent some to geng architecture aku ...also got seals of approval ...so I guess this would have to be the choice this weekend ...kalau buat brownies best ..but from experience ..tiap kali aku buat brownies untuk diri sendiri, it always turn out ok ..but bila buat untuk bawak for potluck ..selalu tak menjadi ngan elok ...too dry or too moist .....I hope this one turns out ok nanti :-)

5 comments:

Liz Duan said...

u definitely need to own a bakery..nampak yummy..i am not into fruit cake ni tapi ko punya apple tu nampak lain dr yg lain and macam sedap ajeee

yasreen wahid said...

The texture look good la Ejin. Pinjam recipe nak try ye.

fendifid said...

Meletops. Mewah la saturday ejin dengan foods. Hidup barbariannnn he he he.

Ejin said...

Hahaha hanya barbarian memahami hati barbarian lain lol ...

Liz Duan said...

ha..ha..ha..mabuk korang ni...Reen pun rajin baking baking then gi picnic dgn anak bujang dia tu