Sunday, September 5, 2010

pengat pisang vogue ala ejin

bukan pengat pisang yang mcm Duan masak tu yea ...pengat pisang yang commonly available kat KL masa puasa ...well, I assume it is widely available kat KL coz masa aku dok sana dulu, tiap2 hari kalau pi pasar ramadan mmg ada benda nie ....tapi kat Sarawak nie mmg tak kelihatan ...for us, oisang bukan utk dibat bubur or pengat hehehehe ...aku dulu pun tak suka pengat pisang ...now, dah turn 360 degree ...it is one of my fav! Sebab takde dijual, maka kena lah masak sendiri .....


dulu2 aku selalu buat ...ada resipi kat buku ...very the simple! tapi dah over 10 years aku tak pernah masak pengat nie ..adik aku, si Dom pun mmg suka, and one day last week he asked me to buat ....buat pun kol 9 malam ok! giler kata mak aku ...org normal masak untuk dinner, korang masak pengat malam2 kata nyer ...


this was the result ...mmg ok sesangat ...sebab buat impromtu sangat kan, gula melaka and daun pandan takde ...and we make do ajer ngan apa yang ada ....but it was nice, aku siap simpan semangkuk for my sahur the following morning ...kalau tak simpan, sah2 licin malam tu jugak!

now mak aku pun dah suka ....in fact she made another batch of pengat pisang a few days pas aku buat ..cuma my dad jugak yang tak makan ...he is so adamant that pisang tak sesuai dibuat mcm tu hehehehe ...selera ngada dia yang sib baik tak diwarisi oleh aku hahahaha...

3 comments:

fendifid said...

Aku pun suka pengat pisang...bubur kacang boleh juga layan...but bubur pulut hitam...memang tekak ni tak pandai nak terima. Patut la putih je...takde gula melaka rupanya.

Ejin said...

hehehe sebab tu kena tulis pengat ala ejin ....bukan full recipe ...gula melaka takde kat rumah masa tu.

Bubur pulut itam tu aku suka ...bubur kacang ijau pun suka ...yang takleh lalu tekak aku is bubur kacang merah or something yang org boh jagung ...

Liz Duan said...

duan pun suka pengat pisang