Tuesday, August 6, 2013

karipap oven-baked (plus resipi)

Posting yang tak leh ditangguh hehehe sebab sedang bangga sangat nie ..hehehe berjaya buat karipap version sihat ok ...karipap yang dibakar, and not digoreng ...gaya hidup sihat gituuuuu...

tadi masa kat opis aku dah google resipi dah ...and bila tengok ingredients pun semua ada kat rumah ..so terus buat ajer ...maklumlah, hidup merantau nie mana ada bazaar ramadan ...kalau nak makan, kena buat sendiri ...selalu mmg malas le...makan apa yang simple ajer ..tp today terlebih rajin ...balik rumah kol 4.30 gitu ....terus menyinsing lengan baju...dan bersilat di dapur ...

karipap bukan sekadar rupa (kata Fendi hahahaha)

simple mimple ok resipi nya ...aku siapkan doh untuk kulit karipap in less than 20 mins ..macam pro ...hahaha tak salah kan puji diri sendiri hahahaha ...well to make it; mix kan tepung gandum ngan minyak masak (panaskan sekejap atas pi yang kecik) sampai the campuran tu nampak crumbly ..then masukkan air sedikit demi sedikit ...and start le uli kan dough tu ..it will be ready kalau adunan tu dah tak melekat kat tangan ...kalau terlalu melekit, add some more flour ...

aku buat sket ajer ...sebab aku buat bagak bagak, this amount of dough cukup untuk 11 ketul karipap

untuk inti nya, aku guna minced beef tadi ...sebenarnya aku nak inti ayam ..tapi ayam abis hehehe so ganti ngan beef ..masak inti pun simple ajer ..tumis bawangmerah, putih, besar yang dblend, then add the minced ...then add serbuk karii ...sampai kuar minyak ...

aku add air and tunggu air kering baru boh perasa garam and gula sket ...hehehe masalah nya aku terlebih boh serbuk kari ...so kepedasan haha so add air sket ...

then baru aku add potato yang dah direbus terlebih dahulu ..potong kecik2 potato tu ..hehehe mine ws still rather chunky! hahaha  and over cooked ...sebab aku lupa off kan api masa berbuka puasa ...sibuk makan and lupa nak off kan api..bila dah masak let it cool down dulu

hehehe nak tunjuk yang aku terrer uli dough lol

pas letak inti tu ..kelimkan lah ...since akak tak reti kelim mengelim nie, maka akak kelim style NZ, guna garpu aje hahaha ...then pas kelim, cucuk sket ngan garpu ...and then brush the top with egg yolk (telur kuning) ...and masukkan dalam oven (yang dah dipanaskan terlebih dahulu) ngan suhu 190 darjah celcius ...and bakar sampai masak ...

 batch yang pertama ..batch paling huduh ...tapi, hands on heart, the taste is good ...

seriously, this is a healthy version ...bukan digoreng ...takde minyak and all that ...next time aku nak try inti tuna pulak hehehe ..

6 comments:

Liz Duan said...

Qku miss d point that u actualky bakar bukan grg....interestg...nampak yummy srbab tebal n daging banyak

Ejin said...

yup, i baked sebab nak avoid minyak. Kunun nak healthy option lah ...sebab buat sendiri kan, harus le boh inti banyak2 hahaha

fendifid said...

tak sama kan rasa yang bake and goreng. Macam fries la...aku still prefer yang goreng.

Tapi nampak menyelerakan. Nko tengah mood baik la tu...sekejap aje siap. cayokkk.

Ejin said...

Sekejap ajer dah licin ..siap ada request from my flatmates untuk buat lagi ...heheh vangga tauuuuu...

Liz Duan said...

Terror2 lah korang ni

Ejin said...

Tak sehebat food spread ngko kat Pekan ..aku dgr pun terliur ;-)