Monday, February 18, 2013

Resepi Macaroni dan Cheese Bakar

Adik ku COO Ita yang nak sangat resepi Baked Macaroni and Cheese ni...jangan tak buat sudah. Senang aje...macam lasagne je lebih kurang.

Macaroni di rebus...jangan sampai lembik sememeh...pastu toskan. Banyak mana ikut suka la kan.

Bawang putih 2 ulas, bawang besar 2 ulas both di hiris. Bawang besar 1 biji potong dadu. Panaskan sesudu besar marjerin. Tumis bawang putih, bawang merah dan bawang besar tu. Masukkan daging cincang 1 paket.  Biler daging dah berubah warna...masukkan mushroom butang 1 tin dan capsicum 1biji- both pun potong dadu. Masukkan sesudu teh mixed herbs or apa apa italian herbs yang korang suka..organo ke..basil ke apa je la. Masukkan sebotol sos spegetti...prego ke...ragu ke..heinz ke. Sebab aku malas. Kalau rajin korang masukkan tomato puree dengan tomato yang dalam tin dah di peel skin tu. Kira macam buat sos sendiri. Tapi aku malas...sos speggeti je aku masukkan.

Untuk sos putih, panaskan sesudu marjerin...boleh tumis 1 sudu tepung gandum sampai warna kekuningan...kalau tak nak letak tepung...terus aje masukkan susu full cream dalam secawan. Sampai mendidih masukkan cheddar cheese...lada sulah boleh di masukkan kalau nak.

Kalau guna Magic Pan...ratakan macaroni dulu...pastu kuah daging...pastu atas sekali letak sos putih tu. Since aku peminat cheese aku letak lagi grated cheese atas sekali. Pastu bakar sampai cheese keperangan. Siap. Kalau guna Magic Pan ni...masak 20 minutes aje rasanya. Senang sangat.
Nampak tak sos putih atas kuah daging...pastu aku letak lagi cheese.
Yang ni sebelum aku taburkan extra cheese atasnya.
Gambar dari angle lain. LOL.
Magic Pan ni boleh terbalikkan...so cheesenya pun jadi mampat macam tu. Garing. Kalau bakat kat oven...atasnya yang bahagian cheese tu akan lembut macam lasagne. Tak kisah la kan...dah siap mesti sedap bangat.

9 comments:

Liz Duan said...

masalah yg paling maha besar sekarang ni magic pan tak de ...camno tu...

Ejin said...

Time to buy one liz ....sounds so easy kan ..and boleh masak macam2

fendifid said...

Guna oven la..bakar.

Eat said...

Best ke Magic Pan tu??

Tima Kasih.. akan ku cuba..

Rafidah A. Nasir said...

Tgah bkr mi sanggul cis
Guna resepi puan
Tq

Rafidah A. Nasir said...

Tgah bkr mi sanggul cis
Guna resepi puan
Tq

Rafidah A. Nasir said...

Tgah bkr mi sanggul cis
Guna resepi puan
Tq

fendifid said...

good luck Pn Rafidah

Z.A.R.E.N.A said...

alhamdulillah menjadi....... tq share resepi dengan periuk ajaib ney....