Tuesday, March 29, 2011

Day 1: Part 1 Perjalanan dari KL-Jakarta-Bandung

Flight kitorang ke Jakarta bertolak kol 7.00 pagi from LCCT ..maka, kena le sampai awal ke airport ..aku dah check in the day before - with document already verified ..since aku takde luggage yang dicheck-in, maka pagi tu sampai ajer terus masuk departure lounge ...taxi plak sampai awal to pick me up from the hotel..kol 4.20 En. Faizal dah sampai hotel, padahal aku belum bersiap lagi masa tu sebab janji nyer kuar kol 4.45 am ...anyway, terjadilah kisah lawak masa sampai LCCT ...aku turun taxi macam turun kereta bapak sendiri ...angkut bag and menonong jalan ...yang taxi driver tu pun jalan ...tetiba aku dengar org panggil aku ..aku dah cross jalan, dah sampai depan McD masa tu ...rupa nyer En Faizal tu berlari2 kejar aku ...sebab: aku lupa bayar taxi! dia pun lupa mintak kata nyer LOL ....lawak di pagi hari ....

ini ajer yang aku bawak utk ke sana

tak lama pas aku sampai, Kiky and Tijot pun sampai .....masing2 excited tak terkata ..they are surprised sebab aku bawak satu beg ajer ...hehehe aku dah belajar dari kesilapan lepas ...jgn bawak baju (or bazir space) sebab akan beli baju byk kat sana ....aku bawak satu hand carry and my handbag ajer - and dalam hand carry tu ada lagi beg lipat2 yang aku baru beli ..boleh muat up to 15kg kata org kedai tu ...anyway, flight was according to schedule ...no delay whatsoever ....sampai di Jakarta (Bandara Sukarnoe Hatta) jam 8.00 pagi waktu Indonesia ...kira 2 jam perjalanan from KL ...process kat imigration was quick ...we all tak ambik gambar pun ...masing2 nak laju keluar ....we all took a kereta sewa from airport to Stasiun Gambir i.e. its train station ..perjalanan sejam lebih gitu, with a little bit of traffic congestion, and driver cam mat rempit ...scary gak le tengok cara depa drive ...costs us IDR160, 000 ..kalau naik taxi biasa, i think lagi murah ....

sampai kat Stesen Gambir tu aku tengok outside nyer cam tak best ajer ...so aku takde lah kuarkan kamera and ambik gambar ...Kiky ada ambik, so kalau aku dapat from her, nanti aku tepek gambar di sini ...sampai stesen terus beratur beli tiket ...so happen we all termiss the train by 15 mins (bertolak 9.15am), and the next train ke Bandung plak kol 11.30am ..

 tiket kitorang - note the name Yeti ...Ms Tijot@Khatijah, masa beli tiket bagitau nama dia KT biler org tu tanya...sekali org kat counter tulis Yeti ...yeti pun yeti lah ...asalkan dapat pi Bandung


tiket ke Bandung naik Agro Parahyangan (train executive) dari Stesen Gambir, Jakarta ke Stesen Bandung costs about IDR55,000 (less than RM20) dan perjalanan memakan masa 3 jam ...keretapi nyer ok ...bersih and ada service ala2 stewardess ...and ada facilities utk charge fon etc etc ...org yang naik pun ok ok ajer ...i feel safe naik train nie ...

 seat yang masih kosong ...we all antara yang terawal masuk ....kat sini, kena ada kat train stesen at least 30 mins sebelum waktu bertolak ..aku ingatkan boleh masuk sesuka ati ajer :-)

 charger point kat every seat ada ...very convenient ...

 disediakan juga Kad Doa Perjalanan kat depan every seat ...

Anyway, sementara tunggu tu, we all dok kat Bento Cafe (Ground Floor) and had something to eat ...makan Bakso, Nasi Goreng and Soto Ayam ....sambil2 tu dok bermessage ngan keluarga ..sebab masing2 dah beli sim Card Indonesia ...hehehe lagi murah dari guna roaming ...


 we all use this phone card ...harga IDR50,000 (dengan credit dalam nyer IDR5,000) ..beli masa sampai kat airport ...nak top up senang ajer, most shop ada jual pulsar (top-up) ...aku selalu beli yang IDR50,00 ajer

The travel itself was ok ....the train agak comfy ....but it is an eye opening trip jugak le ...we saw a lot of element2 yang menyedihkan ...membuatkan aku rasa amat bersyukur atas apa yang aku ada ..a roof over my head, a job, friends etc etc ...keadaan dalam kota Jakarta agak bleak the further we go along the railway track dalam kota itu sendiri ...and biler makin jauh dari Jakarta, the landscape change...more kepada aktiviti pertanian ...with tanaman pisang, ubi kayu and padi ...the three main things yang aku nampak along the way ....aku kan dari bidang sains sosial ...dalam perjalanan pun masih dalam mode nak relatekan the views with the development theories!

 Ms Yeti dok ambik gambar Ms Kiky (a.k.a kawan baik Yeti) ...hehehe

 love the view ...


some of the nice view along the way ...saujana mata memandang


permandangan kota Jakarta dari train station

We all sampai kat stesen Bandung kol 3.00 petang ...terus ambik taxi depan stesen ke hotel ...taxi nak pow IDR75,000 tapi we all tak nak naik ...last2 dia turun till IDR40,000 ...jalan masa sampai tu agak jam ..and suasana mendung cam nak ujan ...were so happy to finally arrive kat Bandung ...coz the next step is SHOPPING ....SHOPPING dan SHOPPING lagi ....LOL akan disambung selepas ini ....

7 comments:

Liz Duan said...

ehhh dengki nya aku tengok...gambar2 cantik..

Ejin said...

hahaha itu baru gambar kawasan kampung2 ...belum gambar meletops aku kat Ciater and Tangkuban lagi tuh ...

Eat said...

Waaah.. cantiknya!

fendifid said...

cun gambar kampung tu...ni yang aku tak sabar nak ke Bali December nanti. Not bad la trainnya.

Ejin said...

Train was ok ..the view pun not bad ...at least aku try this mode of transportation sekali lah ...pas nie direct ajer ke Bandung ...aku kan more adventurous than korang, so aku yang kena try try benda nie semua and then report to korang how it was LOL

Nurul Shima said...

Kalau beli tiket train online awal n kita missed train yg kita patut naik dapat naik next train tak?

Ejin said...

Tak pasti lah macam mana kalau scenari termiss train macam tu ...kitorang beli on the spot ajer :-)