Monday, September 7, 2009

Ayam Pansuh

This is another one of Sarawak's popular local delicacy ...and my family's favourite. Last weekend, my dad cook this for us ...biasa le bila my sister or my brother balik sini sure my dad akan buat ayam pansuh ...it is essentially ayam yang dimasak dalam buluh and dibakar ...very healthy gitu coz tak gunakan minyak ...

Biasanye, kitorang akan guna seekor ayam - potong kecik ...yang di campur dengan daun changkuk manis (i dont know what it is called in Semenanjung lah) ...and a bit of salt ...


masukkan dalam buluh ..macam buluh lemang ..tapi besar! sebab kalau kecik, kang ketulan ayam susah nak dimasukkan plak ..


then dibakar till it is cook ...biasanya kalau kuah dah mendidih2 tu kira masak le ....


and it would look something like this


Some other version of ayam pansuh include ayam yang dimasak without sayur tu ...instead boh serai and garlic aje...pun sedap juga!

5 comments:

fendifid said...

Macam best je...first time aku tgk ayam masak dalam buluh. Selalunya pulur or nasi kan orang masak dalam buluh ni. Tapi nko masak ayam pansuh ni tak leta herbs or rempah lain ke? just that daun?

Eat said...

menariknye ejin...

Ejin said...

kalau family aku, kalau letak daun tu tak letak herbs lah ...kalau version yang tak letak daun pun ada ..then boh le serai ke, and a few other herbs lah ...biasa le daun2 ulam gitu ....

as usual aku tuliskan resipi aje...have never cook it myself walaupun dah beratus ribu kali tengok mak aku buat benda nie hehehehe

Mard said...

terliur aku tgk... slurppppp

Liz Duan said...

mmg tak pernah dijumpai di semenanjung ini bah!