Hari raya ke 2...kami ke Sri Menanti umah salah sorang ratu posing...zana. Sampai pun memang lunch time kan. Terus lah di hidangkan dengan lauk pauk Negeri Sembilan. Ada 3 jenis masak lemak cili api. Masak lemak cili api daging dengan kulit rambai, masak lemak cili api ikan tenggiri dan masak lemak cili api pisang muda. Fuhhh...meroyan kejap memasing.
Tapi yang paling tak tahan tu...terhidangnya sejenis rendang hitam yang ku idam idamkan sekian lama...memang lama sangat...dah lebih 10 tahun. Inilah rendang Rembau. Pekena dengan lemang...sebatang lemang tahu tahu je tinggal daun pisangnya. Masa mula rasa rendang tu, terus terimbau kenangan di Rembau masa kecik kecik dulu bersama arwah abang ipar aku. Marvellous.
Adik aku dok cuba nak buat rendang ni dah 10 kali tak pernah nya jadi. Kisahnya rendang Rembau ni tak pakai kerisik. Kat umah aku kalau buat rendang...kerisik tu bahan wajib la pulak.
Aku siap mintak resepi kat zana. Kalau orang rembau gelak cakap resepi ni salah...sila lah blame kan kat zana ye...aku tukang salinkan aje. Lariiiii.
1kg daging...potong dadu kecil kecil.
Santan dari 2 biji kelapa
Rempah kari 3 sudu besar
cili giling 4 senduk
4 btg serai
2 bawang besar
5 ulas bawang putih
(serai, bwg besar/putih - kasi kisar sama dia. Gaulkan dengan kari dan cili)
kayu manis
bunga lawang
cengkih
Cara - tumis kayu manis, bunga lawang dan cengkih sampai naik bau...masukkan bhn2 yang dah di gaul tadi, masak sampai rempah & cili garing pastu masukkan daging. Masak sampai kecut pastu masuk santan. Kecikkan api...masak sampai kuah kering dan rendang tu hitam cam gambar. Pastu call no hp aku ajak datang makan. Berdesup aku datang bawak perut.
Adik aku dok cuba nak buat rendang ni dah 10 kali tak pernah nya jadi. Kisahnya rendang Rembau ni tak pakai kerisik. Kat umah aku kalau buat rendang...kerisik tu bahan wajib la pulak.
Aku siap mintak resepi kat zana. Kalau orang rembau gelak cakap resepi ni salah...sila lah blame kan kat zana ye...aku tukang salinkan aje. Lariiiii.
1kg daging...potong dadu kecil kecil.
Santan dari 2 biji kelapa
Rempah kari 3 sudu besar
cili giling 4 senduk
4 btg serai
2 bawang besar
5 ulas bawang putih
(serai, bwg besar/putih - kasi kisar sama dia. Gaulkan dengan kari dan cili)
kayu manis
bunga lawang
cengkih
Cara - tumis kayu manis, bunga lawang dan cengkih sampai naik bau...masukkan bhn2 yang dah di gaul tadi, masak sampai rempah & cili garing pastu masukkan daging. Masak sampai kecut pastu masuk santan. Kecikkan api...masak sampai kuah kering dan rendang tu hitam cam gambar. Pastu call no hp aku ajak datang makan. Berdesup aku datang bawak perut.
5 comments:
nanti aku nak suruh mak aku or my dad try ....hehehehe aku salinkan resipi aje ..
Mcmana rupanye rendang rembau yg menjadi igauan si fendu ni?
Mesti pedas gila ejin.. org nogori lah katakan..
aku kurangkan le cili nyer ...hehehe aku suka sgt rendang ...tapi jarang sangat masak
tak pakai kerisik ea?
eh, if liz duan baca entry ni,
heard about what happened to duan's car. keji betul mereka2 yg wat camtu.
yo what's up what's up....rindu kat korang semua
Post a Comment