Friday, August 20, 2010

Pajeri Sensation & Fruit Cocktail Puding

Setiap kali puasa, my arwah MIL tak pernah missed masak pejeri nenas. Memang terbaek dari ladang. Tapi sekarang, Fid dah took over the duty untuk masak pajeri nenas ni ikut resepi peninggalan arwah. Esok Fid's sister and family akan berbuka kat Keramat. So Fid memang dah plan nak masak pajeri nenas.

Few days back pulak Ejin dok cakap teringin nak makan pajeri nenas siap mintak resepi kat Kak Long. Tapi Kak long lupa la pulak nak selonggar buku resepi dia. Biler tahu je Fid nak masak pajeri nenas ni...Ejin awal awal lagi dah request for me to do this posting siap dengan resepi sekali. Untuk tidak menghampakan Kak Dik kita tu...ni Abang Ngah copy bulat bulat dari buku resepi tu.
Mula mula kita layan photo dulu...kasi terliur...GGG. Yang ni sebelum masuk kerisik...so warna masikh kemerah merahan.
Yang ni selepas masuk kan kerisik...automatically rasa macam nak ambik nasi layan pajeri ni jam jam tu jugak kan kan kan.

Kasi close up sikit. Meletops. Aroma rempah dan udang kering tu...susah nak describe...sebab mulut busy dok mengunyah nenas yang juicy tu. Satanem.
Ok...the recipe.
Nenas 1 - separuh masak. - rebus campur kunyit pastu di tos.
Halia - sikit, bawang putih/merah 5 each - all 3 di blend.
Udang kering - tumbuk separa hancur.
Bunga lawang, cengkih, kayu manis (*)
kerisik setengah biji or beli yang segera 1 packet.
cili boh dan rempah daging 1 paket kecil di bancuh bersama.
santan pekat from 1/2 biji kelapa. Kalau santan kotak tu...3/4 kotak kecik kot.
Panas minyak, masuk blended item and * items. Masukan campuran cili boh dan rempah daging. masukkan udang kering, tumis sampai garing dengan api kecil. kacau selalu supaya tidak hangus. Masukkan nenas. Campurkan santan. Masak sampai naik bau. Kalau pekat sangat, campur air sikit. Masukkan garam, gula dan kerisik. masak sampai macam dalam gambar...rajin rajin kacau. Selamat mencuba.

Tugas aku pulak masak puding cocktail ni untuk esok. Sebab senang dan semua orang pun suka. Layannn.

Tak sabar nak berbuka ramai ramai esok.

3 comments:

Liz Duan said...

hebat!!!!!!!...semalam kot beli paceri...macam hampas...buang!

Ejin said...

wow ...impressive! Mak aku kata nak cuba this weekend ...aku dah terliur2 nie :-)

fendifid said...

Makan dengan nasi arab masa sahur...tak cukup nasi tu. Should have bought more semalam. hu hu hu