Tuesday, August 17, 2010

Sambal Sardin ....akhirnya!!!

nie penangan posting makanan abang ngah last week ...dok sibuk cerita kat kitorang yang dia suka sambal sardin ..i am not a huge fan of sardin ...i am more of a tuna person (kah kah kah - saja buat ngada!) anyway, sebab gaya fendu cerita pasal menu sardin tu mmg menarik, aku yang mudah ditipu nie cepat jer rasa terliur hahahaha ...i asked for a recipe ..ceewah, ingat nak buat for buka puasa last friday ...but something more urgent came up...i arrived home quite late sebab meeting petang tu berlarutan lama than aku jangka kan ....so, last friday aku cuma pi pasar ramadan ....aktiviti memasak ditunda ...

ingatkan saturday nak buat ...ada juga emergency ...my dad punya car mati tengah jalan masa dia nak pi kebun ...so i had to rescue him etc etc ...sunday - masalah busy and malas ....my solution, i told my dad pagi semalam yang aku teringin nak makan sambal sardin but most likely akan balik lambat and tak akan sempat masak ...so he offered to cook for me ...baik kan my dad? I told him cara2 nak buat tu (thanks to Fendu's instruction) ...

sesampainyer aku kat rumah petang semalam ...this was already on the table :-) tapi aku pelik ...apasal ada ikan bilis???


Sebenarnyer my dad forgot what i told him, dia kata aku ada sebut masukkan ikan bilis (which i didnt think i did!) ...sebab tu ada sprinkle of ikan bilis here ....hehehehe but it is quite nice jugak ...abis sardin, makan the ikan bilis ...and my dad suka jugak this dish ....so, akan selalu lah dia masak lepas nie ....

thanks fend - tercapai jugak hajat aku nak makan sambal sardin nie :-)

3 comments:

fendifid said...

Sedapkan...simple je preparationnya. Aku terkejut gak tengok ikan bilis tu...tapi tak kisah la...lain orang lain stylenyakan. My mom selalu masukan kentang yang sudah di goreng dengan tomato.
Kalau kawan fid sebelum masak dia asingkan sos dan ikan pastu goreng dulu ikan sardin tu. lepas tu baru masak kuah sambalnya dan masukkan ikan ayng sudah di goreng tu. Aku malas...so aku masuk je semua sekali harung. Tapi cili kena banyak la...dah katanya orang negeri sembilan...suka pedas pedas.

Ejin said...

masa my dad masak tu, kat rumah takde kentang ...tu yang tak dimasukkan kentang. My dad kata next time buat, dia akan asingkan isi ikan from the original sauce dulu ...dah pandai nak modify plak!

Liz Duan said...

gila menarik sardin...dah nama puasa kah..kah.kah...